ОУ „Димитър Благоев“ вече е цветно училище, учители го преобразиха

ШАРЕНА ПЪТЕКА С МНОГО И РАЗЛИЧНИ „ПРЕПЯТСТВИЯ“ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ УЧЕНИЦИТЕ НА ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЛЕД ГРИПНАТА ВАКАНЦИЯ. Нестандартната идея е на директора на школото Надя Владимирова, която е решила да направи сградата цветна територия.

„Цветната учебна среда е послание за детство. А и средата определя съзнанието и моделите на поведение на всеки човек. Когато говорим за деца, това е още по-важно, защото една такава цветна среда може да бъде вдъхновение за малчуганите. Още повече, че те прекарват тук по-голямата част от деня си и на мен ми се иска да не минават просто покрай прясно измазани и стерилни стени и само да се чудят как да ги пазят чисти, а да живеят в пъстър свят, какъвто е всъщност техният детски свят“, коментира г-жа Владимирова. Затова тя решила и поканила свои колеги да реализират заедно идеята.

ПО ДЪЛЖИНАТА НА ЦЕЛИЯ КОРИДОР НА ЕДИН ОТ ЕТАЖИТЕ В СГРАДАТА ГРЕЕ ШАРЕНА ПЪТЕКА, ПО КОЯТО ИМА „ПРЕПЯТСТВИЯ“. Препятствията са стъпки, които променят посоката си, стълби, мостчета. На места пътеката изтънява така, че хлапетата да вървят по нея бавно и в индианска нишка. А там, където коридорът се разширява и има площадка, учителите са нарисували огромно слънце и също толкова огромен усмихнат облак. „Това е етажът, където вече са ремонтирани тоалетните. Колкото и да ни се иска всички коридори да са толкова красиви, няма как, защото не искам майстори да унищожат рисунките ни, в случай че успеем да издействаме пари за ремонт и на останалите санитарни възли“, казва Надя Владимирова.

„Искаме да опитаме да научим децата, когато слизат или се качват по стълбите, да не тичат и да не се блъскат. Затова направихме нещо като „еднопосочни“ стълбища, без разбира се, да има забрана да се движат нагоре-надолу и по двете стълбища. Просто искаме да ги научим, че винаги вървим вдясно, а и се надявам да се забавляват, като стъпват в нарисуваните стъпки“, допълва още г-жа Владимирова.

ОСВЕН ШАРЕНАТА ПЪТЕКА В УЧИЛИЩЕТО ИМА ВЕЧЕ ИЗРИСУВАНИ И ДВА КАБИНЕТА. Единият по биология и химия, другият – по математика и информатика. Таня Пачгина, която е родител на първокласник в училището, се заела със задачата да превърне двата кабинета в малки художествени галерии. Тя започнала да рисува и поканила своя приятелка, също художник – Татяна Питер О`Махони, да й помага в начинанието. Двете са нарисували чехълчета, колби, ДНК веригата, която се превръща накрая в зелено дърво, в което всяко листо е химичен елемент, в кабинета по биология и химия. В кабинета по математика и информатика в момента двете чертаят по стените мрежата и всички геометрични фигури.

Стените по коридорите на всички етажи в училището също са превърнати в изложбена площ. По някои от тях рисуват децата, на други са закачени техни рисунки, има и място, където стоят снимките на всички седми класове, които завършват и напускат основното училище.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *