163 четения

Библиотеката в Горна Оряховица попълни фонда си с 2400 нови заглавия

2400 НОВИ ЗАГЛАВИЯ И БИБЛИОТЕЧНИ ДОКУМЕНТИ СА ПОСТЪПИЛИ ВЪВ ФОНДА НА ОБЩИНСКАТА БИБЛИОТЕКА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА МИНАЛАТА ГОДИНА. Общата стойност на книгите е 30 680 лв., част от които са дарения.

Малко на 10 000 лв. е получила библиотеката от общинския бюджет, за да купи нови заглавия. Близо 600 книги на стойност 7000 лв. са постъпили по проект, защитен пред Министерството на културата по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.

Още 1177 тома за 13 694 лв. библиотеката е получила като дарения – индивидуални и групови. Сред дарителите има и деца. Дарител е и Даниел Кърджилов, който миналата година стана най-четящото дете от начален етап в Горна Оряховица. Според статистиката на библиотеката при по-големите ученици с най-много прочетени книги е Ивелина Ангелова, която е записала в картона си 153 прочетени заглавия. Най-активни сред възрастните читатели са били Кина Сиракова, прочела 210 книги, Таня Стефанова със 180, Благовеста Павлова, Мария Николова и Недялка Ковачева с по 170 заглавия.

ЧЕТИРИГОДИШНИ СА НАЙ-МАЛКИТЕ ЧИТАТЕЛИ НА ОБЩИНСКАТА БИБЛИОТЕКА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Това са Девина Петрова и Емилия Маринова, родени през 2016 г. Спас Спасов и Цонка Иванова са най-възрастните. И двамата са на по 94 години.

Освен че предлага книги, вестници и списания на своите читатели, библиотеката е място и за културни събития. Срещи с автори, представяния на книги, празнични събития пълнят календара на библиотеката, която традиционно чества винаги Деня на детската книга на 2 април и Световния ден на книгата и авторското право, който е на 23 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *