1020 четения

Бивш футболист откри „интелектуален будоар“, стана букинист

Стилян Алексиев захранва с редки издания даже запалени колекционери

 

ЦЕННИ, СТАРИ И ПОНЯКОГА ТРУДНИ ЗА ОТКРИВАНЕ КНИГИ ПРЕДЛАГА В МАЛКАТА СИ КНИЖАРНИЧКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БИВШИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛИСТ И СПОРТЕН ИНСТРУКТОР СТИЛЯН АЛЕКСИЕВ. Самият той не нарича пространството, в което е събрал книжното си богатство, книжарница, а „интелектуален будоар“ и с лека самоирония признава, че не е поставил и легло насред книгите, само защото няма достатъчно място.

Стилян е популярен букинист в старата столица. Дълго време е предлагал книгите си на територията на Великотърновския университет, но от няколко месеца е слязъл в града. Сега всички, които разчитат на него да им предложи интересно четиво или да им намери нужната книга, го откриват в едно малко помещение на ул. „Никола Габровски“.

„От десетина години съм се посветил на книгите. В началото бях просто читател. Четях философия, изкуство, психология, много поезия. Един ден реших, че искам да предам нататък цялата тази ценност от знание, която съм натрупал, и започнах да предлагам книги“, разказва Стилян Алексиев. После допълва, че след всички години като читател и всичките прочетени книги, той е разбрал, че книгите са формула за успех. Стига да ги прочетеш и да откриеш в тях себе си.

КНИГИ И УЧЕБНИЦИ ЗА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ, ПО КОИТО ИМА ПРИЕМ ВЪВ ВТУ, ИМА И ПРИ СТИЛЯН АЛЕКСИЕВ. Затова и при него винаги има студенти, докторанти и преподаватели. Студентите влизат при него и остават понякога с часове, защото книжарят знае стотици истории и факти, може да говори за поети, писатели, художници от цял свят. Докторантите често го търсят за съвет, за информация, а и просто да споделят с него идеите и тезите си по докторантурите, които разработват. А преподавателите влизат при Стилян, защото виждат в него приятел и съмишленик, с когото могат да разговарят по всички теми.

„Никога не приемам дарения. Аз купувам книгите. Ходя на търгове, отзовавам се, когато ме повикат да направя оценка на частни библиотеки, изкупувам книги от хора, които са решили да се отърват от стари заглавия. Техниката е единствената сфера, към която аз нямам никакъв интерес, и затова такива книги не предлагам. Всичко останало има при мен и мога да го намеря“, казва Стилян, когато става дума за това как открива интересните заглавия и автори, които е подредил по рафтовете на книжарницата си.

Често при него се отбиват и запалени колекционери. Особено интересни са тези, които събират само първи издания и се опитват да си набавят поредната такава книга. „Ооо, тези хора са истински съкровища, а за мен е предизвикателство да откривам книгите, които те търсят. Досега най-трудна за намиране ми е била „Пипи Дългото чорапче“, защото първото й издание е с илюстрации на самата Астрид Линдгрен. Въобще тези първи издания, нарисувани от авторите си, са голямо предизвикателство“, признава Стилян Алексиев. И допълва, че книгите за музика и книгите с ноти също са сред особено търсените при него.

БИВШИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА БЪЛГАРИЯ И ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ВТУ БОРИС ВЕЛЧЕВ, АКТЬОРЪТ ДИМО АЛЕКСИЕВ, НЕВРОЛОГЪТ Д-Р ЛЮБОМИР ИВАНОВ са сред многото приятели и чести посетители на „интелектуалния будоар“ на Стилян. Всички те четат интересна литература, не само тази, която е пряко свързана с основните им професии.

„Знаеш ли, с продаването на книги милионер няма да стана. Обаче съм станал богат с приятели. Тези тримата, които ти споменах, така са ми станали приятели. Затова аз работя на олимпийския принцип – по-добре е да участваш, отколкото да победиш. Понякога се шегувам, че това, с което се занимавам, е дейност с идеална цел. Искам да предам знанието си, да запаля още някого да чете, особено някой тийнейджър или млад човек, защото сега книги четат студентите и възрастните хора“, казва Стилян и признава, че да продава книги, може само човек с богата обща култура. „Е, да, понякога съм разочарован от някои хора и от някои разговори. Но с разочарованието израствам и аз, така че и това приемам“, допълва Стилян.

„Паралелен речник“ на руски, френски, немски и английски от 1835 г., издаден с благословията на руската императрица Мария Александровна, е една от най-старите книги, които Стилян е държал в ръцете си. А неговата любима книга, която той разлиства всеки ден и никога не би продал, е стихосбирка с поезия на Кенет Уайт. Тя е неговият талисман, следва го където и да отиде и олицетворява същността му. „Той е шотландец, номад по дух. Май съвсем като мен. Какъв друг мога да бъда, след като съм изминал толкова много път, четейки. И продължавам да пътешествам в литературата на цял свят“, усмихва се Стилян Алексиев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

2 коментара за “Бивш футболист откри „интелектуален будоар“, стана букинист

  • 04.02.2020 в 17:47
    Permalink

    Браво! Пожелавам му будоарът да се разраства! Много добре би вървяло с две-три масички и чашка чай за разговори със съмишленици! Ще го потърся! Благодаря !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!