983 четения

Първия си рожден ден отпразнува Школата по ментална аритметика във В. Търново

 

 

ПЪРВИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН ОТПРАЗНУВА ШКОЛАТА ПО МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА SMARTYKIDS ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Инж. Марина Йотова и педагогът Десислава Томова и децата, които в момента посещават заниманията, духнаха свещичката и отпразнуваха заедно годишнината.

17 момиченца и момченца учат математика по китайски метод и със сметало на 5000 г. от началото на тази година. За изминалите вече 12 месеца, откакто школата работи, децата, които са минали през часовете и заниманията, надвишават 600. „Някои от тях идват и не остават, но тези, които харесат методиката, успешно преминават през всичките три нива. Учат се да смятат наум с големи числа, при това за време, и всичко това със сметало, което се нарича абакус и е на 5000 години“, казва инж. Марина Йотова. И допълва, че менталната аритметика е метод, който тренира нервните връзки на мозъка и развива скоростта и качеството на мисленето. Още след първите занимания децата започват да смятат много бързо наум, при това боравят с големи числа. Освен това тази методика развива всестранно децата, защото подобрява тяхната координация, мисъл, реч, въображение, развива краткосрочната и дългосрочната им памет. Има упражнения, в които децата работят едновременно и с двете си ръце, а това е изключително важно за напредъка и на двете полукълба, което увеличава интелектуалния и творческия потенциал на децата, а и на възрастните, които решат, че отново могат да седнат на чина и да учат математика.

„Е, на децата им е по-лесно, защото никога не тръгват с идеята, че нещо е невъзможно. А ако са във възрастта между 6 и 9 г., тогава още по-бързо се справят с всичко“, казва още Марина. Тази година за първи път тя и Десислава ще заведат свои деца на националния кръг от Международната олимпиада по математика, в която участват само възпитаници на школите по ментална аритметика.

КУРС ПО МЕНТАЛНО ЧЕТЕНЕ СА РЕШИЛИ ДА СТАРТИРАТ ОТ ТАЗИ ГОДИНА МАРИНА И ДЕСИСЛАВА. Подобно на часовете по математика, хлапетата ще се учат да боравят с буквите също толкова скоростно, колкото и с числата. „Този курс е насочен най-вече към четене с разбиране, което, оказва се, е доста сериозен проблем на децата ни през последните години. Нямаме център в мозъка, който се отключва, за да се научим да четем. За тази дейност трябва да се активират няколко центъра и тогава децата започват не просто да четат, а да четат бързо и да разбират текста“, категорична е Марина.

Почти няма град в България, в който да не работи школа по ментална аритметика вече. Във Велико Търново обаче Марина и Десислава са единствените, които се занимават с този метод, разработен от Дейвид Ляо преди около 20 г. В света школите са близо 400, като най-разпространена е тази методика в Китай и Япония, където тя отдавна е част от образователната система. В Азия се провеждат и състезания, в които малчуганите демонстрират смятане с шестцифрени числа и го правят по-бързо от калкулатор.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Ивайло ЙОТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *