Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Данъчните продават къща на осем века в центъра на Арбанаси за 135 хил. лв.

Чамуровата къща е с уникални фрески, каквито са открити в Краков и в старинна църква в Румъния

 

ТЕРИТОРИАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ НА НАП ПРОДАВА НАЙ-СТАРАТА КЪЩА В РЕГИОНА И ЕДНА ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ ИЗОБЩО У НАС. По официални научни изследвания намиращата се в центъра на Арбанаси Чамурова къща е строена през XIII век. Смятана е за една от най-богато украсените, като навсякъде из нея има уникални фрески. Сградата е паметник на културата, но бившите й собственици закъсват пред държавата, за да се стигне до публична продан. На няколко пъти са правени и опити имотът да бъде обсебен чрез фалшиви наследници. В момента от приходната администрация са го обявили на търг с начална цена 135 651,75 лв. До петък кандидатите могат да оглеждат имота, който се намира в близост до читалището на ул. “Братя Чамурови“ N 4. Към него има и двор, който е повече от декар. Според изследвачи къщата е пристроявана и основно ремонтирана около 1800 г., но са запазени доста от елементите и фреските още от времето, когато е била строена.

 

ЧАМУРОВАТА КЪЩА Е С ТАЙНСТВЕНА ИСТОРИЯ

 

Още при построяването си през XIII век е вдигната на два етажа – първия от камък, а втория дървен, сочи научното й описание, което откриваме в Регионалната библиотека. Има същото разпределение на стаите на втория етаж, както е във всички арбанашки къщи.

Според изследвачите на тази уникална архитектура в Чамуровата къща се виждат и трите периода в развитието на арбанашките къщи. А строителните периоди се различават по фугите в стената и по техниката и конструкцията на каменния зид.

Много вероятно е в началото сградата да е имала закрит чардак и ниша под откритото стълбище, както и открито подчардачно пространство, което е голяма рядкост за времето си. Тази къща обаче е впечатлявала някога и с украсите си – на тавана в една от стаите е имало греда, украсена с декоративни мотиви, които се срещат в Бранковненеаската църква в румънския град Дойчеши. Датировката на мотивите е към 1706 г. Върху друга греда от тавана има украса, която много е напомняла украсата на таванска греда в една къща в Краков, Полша, датирана от 1600 г. Украсен е бил и гърбът на една от вратите на къщата и техниката и мотивите на тази украса наподобяват мотив и техника в украсата от края на XVII и XVIII век.

СПОРЕД ЗАПАЗЕНИТЕ СВЕДЕНИЯ КЪЩАТА Е ДАРЕНА НА ЖЕНСКОТО БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО „ЕВДОКИЯ“ И ТОВА ДАРЕНИЕ Е НАПРАВЕНО ПРЕЗ 1940 Г. В зората на демокрацията обаче, когато кмет на Арбанаси е Валентина Койчева, а на Велико Търново – Борис Крумов, къщата става обект на сериозни апетити. Тогава се появяват четирима софиянци, които се представят като наследници на Стефан Христов Чамурлиев (Чамуров), и твърдят, че дарение никога не е имало. Тогава те са обвинили кметицата на Арбанаси, че има користни цели спрямо къщата и просто иска да я подари на въпросното женско дружество, което съществува и до днес. За да докаже правотата си, тогава Валентина Койчева е отворила емлячния регистър, където е записано, че „през 1940 г. на дружество „Евдокия“ е открита партида 655, страница 670, том I за дарение на къща от 190 кв. м застроена и 1810 кв. м незастроена площ“. С акта на дарението партидата на наследниците на Стефан Христов Чамуров е била закрита.

Скандалът около къщата става още по-яростен, когато към четиримата наследници се присъединява и жена от Пловдив, и тя с претенцията, че е правнучка на Чамуров. Тогава, според запазените до днес материали, кметът на старата столица се е опитал да влияе на Валя Койчева и да я притисне, за да удовлетвори тя исканията на „наследниците“. Тя обаче тогава стриктно проверява родословието на Чамуров и успява да докаже, че имената на петимата, които се представят като такива, в родословното дърво не фигурират. Казусът с къщата и дарението стига дори до съд.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Данъчните продават къща на осем века в центъра на Арбанаси за 135 хил. лв.

  • 11.08.2022 в 20:24
    Permalink

    Ама тая къща не е ли в Малки Чифлик?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *