Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Консумацията на едно яйце дневно не е вредна за сърцето

Ново широкомащабно изследване ще успокои хората, които обичат да похапват яйца – консумацията на едно яйце дневно не е вредна за сърцето, съобщи ЮПИ.
„Умерената консумация на яйца – около 1 яйце дневно, не увеличава риска от сърдечносъдови болести или смърт дори за хората, в чиито семейства има засегнати от сърдечносъдови болести или диабетици“, заяви ръководителката на изследването Махшид Дехган от Института за изследване здравето на населението към университета Макмастър в Хамилтън, Канада.
Изследването обхванало над 177 хиляди участници. Били анализирани резултатите от три международни проучвания, извършени от специалисти от същия институт. В трите проучвания участвали хора с различни доходи от 50 страни на 6 континента.
„Повечето участници консумирали едно или по-малко от едно яйце дневно, а това навежда на мисълта, че въпросното ниво на консумация е безвредно – отбеляза Дехган. – Не бе открита също връзка между тази консумация и холестерола или други рискови фактори. Получените резултати са успокояващи за здравите индивиди и засегнатите от сърдечносъдови болести.“
Някои експерти по храненето препоръчаха консумацията на яйца да бъде ограничена до по-малко от 3 яйца седмично поради опасения от увеличен риск от сърдечни болести, но Салим Юсуф от екипа припомни, че в предишни изследвания са се получили противоречиви резултати. „Причината за това е, че изследванията са малки“, поясни той.
Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *