1674 четения

Съседи съдят неизрядни комшии за 523 лв. в Горна Оряховица

Съдът попари претенциите на ищците заради липса на общо събрание за създаване на фонд „Ремонт и обновяване“

 

КОМШИИ ВОДЯТ ЛЮТА СЪДЕБНА БИТКА СРЕЩУ НЕИЗРЯДНИ ОРТАЦИ, КОИТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НЕ СА СИ ПЛАТИЛИ ЗА ТОК, АСАНСЬОР И ДРУГИ ОБЩИ ДЕЙНОСТИ 523 ЛЕВА. Засега етажната собственост обаче губи, сочи решение на Районния съд в Горна Оряховица. Съдът е попарил надеждата на етажната собственост да си вземе парите от семейството заради липса на изрядна документация. По същество магистратите са приели исковете и са разпитали доста свидетели от блока в железничарския град.

Видно от данните по делото обаче, в случая ищецът нито твърди в исковата си молба, нито представя годни писмени доказателства, които да удостоверяват по делото, че е проведено общо събрание за създаване и поддържане на фонд „Ремонт и обновяване”. Това било задължително по Закона за етажната собственост. Фондът се учредява за набиране на средства за извършване на ремонт на покрива на сградата, на асансьора и на канализацията на сградата и за определяне и разпределяне на размера на дължимите за тези ремонти парични вноски от собствениците в етажната собственост.

От показанията на двама свидетели било установено, че действително са извършвани ремонти на покрива на сградата, че касиерът е събирал парите за този ремонт, че за покрива е проведено събрание в началото на 2013 г., на което било решено да се събират по около 30 лв. на месец на семейство за период от 6 месеца. По делото не са приети годни писмени доказателства, които да удостоверяват наличието на такова решение на общо събрание, което да е влязло в сила и да е основание за начисляване и за претендиране на въпросната сума за ремонт на покрива в размер на 195 лв., 30 лв. за ремонт на асансьора и 10 лв. за ремонт на канализацията. Така заради процедурни грешки тази етажна собственост засега не може да се пребори с неизрядните си съседи, но решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *