Тихомир Иванов с поредна шампионска титла за свищовския клуб „Свилоза“

Тихомир Иванов откри олимпийската година със седмата си поредна национална титла в скока на височина в зала. Състезателят на свищовския клуб „Свилоза“ се наложи с 225 сантиметра по време на първенството в зала „Асикс Арена“ в София. С постижението си той се нареди на пета позиция в европейската ранглиста за сезона.

Иванов започна с успех на 212 сантиметра, след това преодоля 217 см, 220 см и 225 см – все от втори опит. Последната кота в надпреварата беше 229 см – 1 см над личния рекорд на Иванов в зала, но той направи три фаула.

Олимпийските игри и Европейското първенство по лека атлетика на открито за мъже и жени са най-важните състезания през 2020 година за най-добрия българин в скока на височина. Безспорно най-сериозното и престижно изпитание е Олимпиадата в Токио. Японската столица ще събере най-добрите спортисти в света от 31 юли до 9 август. Нормативът за участие във високия скок е 2,34 метра.

Другият голям старт за Тихомир Иванов е европейското във френската столица Париж. Континенталната надпревара ще се проведе в периода 26 – 30 август. Нормативът за участие е 2,24 метра.

Наред с изброените състезания, Тихомир ще участва и в най-силната лекоатлетическа надпревара в света „Диамантената лига”, в която се класира трети за миналата година. През настоящия сезон стартовете в лигата ще се проведат в периода април – септември.

Отпадна най-сериозното изпитание за Тихомир Иванов в зала за тази година – световното първенство. Шампионатът на планетата трябваше да се проведе в периода 13 – 15 март в Нанджинг (Китай). От световната централа по лека атлетика обаче взеха решение първенството да бъде отложено за 2021 година. Причината е коронавирусът, който взе повече от 130 жертви в Китай. Обмисляно е преместване на първенството в друга държава, но в крайна сметка се е стигнало до решение да се остави домакинството на Китай, но състезанието да се проведе през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *