705 четения

Култов писател пусна своя марка вратовръзки

Търновецът Радослав Гизгинджиев налага стандарти не само в литературата, но и в модата

 

АВТОРСКА СЕРИЯ ВРАТОВРЪЗКИ RG SOLDIER ПУСНА НА ПАЗАРА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ПИСАТЕЛ РАДОСЛАВ ГИЗГИНДЖИЕВ. В името на марката са инициалите на Радослав, а думата войник присъства, защото вратовръзката се появява за първи път във военните униформи в Хърватия. „Хърватия и до днес остава държавата на вратовръзките. Там почти не можеш да срещнеш мъж без вратовръзка. Другата държава, в която мъжете много уважават този аксесоар, е Италия. И я носят по прекрасен начин, не само когато са облечени в строги официални костюми, а и когато са с дънки“, разказва Радослав.

И уточнява, че вратовръзката има две части, които, според последните модни тенденции, са равни по дължина. „Май само ние в България и около нас балканските страни продължаваме да произвеждаме вратовръзки, на които предната част стига до кръста, а задната – само да нивото на гърдите. На мен ми харесва по-съвременната визия, която всъщност връща вратовръзката към класическия й вариант, и понеже не успявам да си намеря такива вратовръзки тук, реших сам да си ги ушия. А и на мен мъжката мода ми е страст отдавна, така че превърнах едно хоби в почти професионално занимание“, усмихва се Радослав. И признава, че когато и двете рамене на вратовръзката са равни, това позволява тя да се носи по-небрежно и по-артистично.

Майка му, баба му и още няколко жени в родния му край Рудозем са ушили първите бройки вратовръзки. „За кройките ми помогна майка ми, която е завършила такова училище. Заедно с нея избрахме да правим вратовръзките на ръка. Всъщност при шиенето на вратовръзки има три варианта – да са изработени изцяло на машина или напълно на ръка и по средата. На ръка се прави най-големият шев, който придава завършеност на вратовръзката и е много сложен за изработване“, обяснява Радослав.

 

 

ВЪПРЕКИ ЧЕ ВРАТОВРЪЗКАТА МОЖЕ ДА СЕ СГЪНЕ ТАКА, ЧЕ МЪЖЕТЕ ДА Я СЪБЕРАТ В ДЖОБА НА САКОТО СИ, ЗА ЕДНА БРОЙКА САМО ОТИВА МНОГО ПЛАТ. Две вратовръзки, но на косъм, могат да бъдат изкарани от два метра, казва Радослав, който сам избира платовете и десените. Той предпочита да шие и носи пъстри вратовръзки, на флорални мотиви и от качествени платове. Затова най-често купува памук, коприна и високо качество полиестер.

150 бройки е пуснал до момента на пазара Радослав от авторската си марка. Всяка една от вратовръзките е уникат, не се повтаря със следващата, освен това всяка си има име. Това прави вратовръзките още по-интересни и привлекателни, категоричен е авторът на марката RG SOLDIER.

Самият Радослав носи често вратовръзки. Не ходи на официално събитие, без да е довършил костюма си с този аксесоар, а често слага вратовръзка и когато е по-спортно облечен. Категоричен е, че вратовръзката отдавна вече не е символ на хомота, който една жена може да надене на мъжа си, а е украшение и бижу. „Всъщност вратовръзката е признак на цивилизованост. Помисли си само кой слага вратовръзка. Тя вече не е символ на бизнесмена, тя е част от световната и висшата мода. По света има адски скъпи вратовръзки, изработени лично и собственоръчно ушити от великите дизайнери“, казва Радослав. След това вметва, че дамите също носят вратовръзки, но не вързани, както го правят мъжете, а преметнати – все едно са тънко шалче, което украсява раменете и шията им.

ПИСАТЕЛ И ДРАМАТУРГ Е РАДОСЛАВ ГИЗГИНДЖИЕВ, КОЙТО СТАНА И ПЪРВИЯТ ТЪРНОВЕЦ, ПОЛУЧИЛ ПОКАНА ДА ГОВОРИ ПРЕД ПУБЛИКАТА на най-прочутата платформа за вдъхновяващи идеи TED. Радослав е възпитаник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на осем книги и на пет пиеси. Четири от тях продължават да се играят в различни краища на България. Автор е и на сценария на филма „Изпуснати думи“, който е направен по едноименния разказ на Елин Пелин и в който филм участва Койна Русева. Последната му книга излезе миналото лято и се нарича „Лепири – между сянката и светлината” и е посветена на вампирите. Успоредно с романа той пусна и документалното си изследване „Вампирът – по следите на сянката”, което е неговата дипломна работа.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Култов писател пусна своя марка вратовръзки

  • 06.02.2020 в 17:47
    Permalink

    Какво му е култовото не разбрах – това, че никой не го е чувал ли?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *