5628 четения

Мистериозна тръба бълва отрови в Янтра, рибата измира

Риболовната федерация сезирала РИОСВ, но от ековедомството твърдят, че не знаели

 

ДЕСЕТКИ ДРЕБНИ РИБНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ БЯХА НАТРОВЕНИ В УЧАСТЪКА НА РЕКА ЯНТРА ПОД ВЪЖЕНИЯ МОСТ В КВАРТАЛ „АСЕНОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Причина за това е неустановено замърсяване от мистериозна тръба, която според председателя на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов представлява част от нелегален подземен канал за изпускане на отпадъчни води. По думите му реката в този район е била оцветена в бяло, по повърхността плувала пяна, а след това рибите станали зашеметени и накрая умрели.

Замърсяването е забелязано в понеделник от въдичари.

„Подадохме сигнал до компетентните органи. За екологията в областта се грижи Регионалната инспекция по опазване на околната среда, ние държим да се запази рибният ресурс, защото това е нашето хоби. Затова плащаме риболовни билети и ако продължават замърсяванията, скоро няма да има водни екземпляри, които да ловим“, коментира Михайлов.

Той подчерта, че миналата есен на същото място отново имало мор на риба. Тогава уведомили и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, която препратила сигнала към екоинспекцията във Велико Търново.

„Тогава излязоха с оправданието, че има недостиг на кислород. Нормално е да има недостиг, като е налице замърсяване. Не оповестиха резултатите от лабораторните изследвания на пробите от реката. От 40 години съм рибар, но едва от 5 – 6 години има такъв мор на риби заради липса на кислород, макар че и преди десетилетия имаше маловодие“, твърди председателят на БФРС.

ОТ РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ОБАЧЕ ИНФОРМИРАХА, ЧЕ НЕ Е ПОСТЪПВАЛ СИГНАЛ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ЯНТРА В РАЙОНА НА ВЪЖЕНИЯ МОСТ.

„Никой не е сигнализирал за този случай. Проверки не са правени, но ако сега изпратим екип, вече ще е късно“, заяви Милка Асенова, експерт в екоинспекцията.

Михайлов допълни, че от доста време има замърсяване и в Еленската река, като най-сериозна е ситуацията в района между Елена и Златарица. Категоричен е, че водоемът вече не се обитава от риби и няма дори жаби.

„Във водата постоянно се наблюдава необичайно оцветяване и с просто око се вижда, че това е отпадъчен продукт от млечни изделия. Имаше един период, в който паднаха много валежи и за кратко отново се появи живот за рибните екземпляри, но след това рибният ресурс отново изчезна“, подчерта той.

Михайлов призова държавата да се намеси и най-сетне да затегне контрола над водоемите у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка БФРС

5 коментара за “Мистериозна тръба бълва отрови в Янтра, рибата измира

 • 06.02.2020 в 11:32
  Permalink

  РИОСВ, свършете си работата ! Щом трябва поискайте съдействие от други държавни органи. Тровенето на реките убийство на живота, не само на рибите в тях ! Не глоби, а прекратяване дейността на замърсителите !!!

  Отговор
 • 06.02.2020 в 14:56
  Permalink

  След мандрата на Сарая по пътя от Габрово за Дряново е същата работа. Мирише постоянно. Само като завали по-обилен или пороен дъжд се поизчиства и след 2-3 дни пак започва да смърди. Най силно се усеща до отбивката с гъбката.
  От години е така и не може да ме убеди някой, че компетентните органи не знаят за това. Знаят ама са взели пари да си затварят очите.

  Отговор
  • 06.02.2020 в 22:58
   Permalink

   Моля подайте сигнал! Коментарите са полезни, но не са действие. Ако сте подавали, тогава пак, и пак, и пак. Натиск!

   Отговор
 • 06.02.2020 в 16:51
  Permalink

  Ако знаете в Беляковец какви фекални води се изливат о т къща около първата спирка – все едно лайната на цялото село са събирали .

  Отговор
  • 06.02.2020 в 22:57
   Permalink

   Моля подайте сигнал! Коментарите са полезни, но не са действие.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *