4962 четения

Спецсъдът осъди петима търновци, ощетили държавата с над 13 млн. лв. от фиктивен внос на месо от Европа

Наложен е запор върху имоти за над 2 млн. лв. на част от участниците в групата

 

СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД НАЛОЖИ ПРИСЪДИ ОТ 4 ДО 7 ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВО И НА НАД 2,3 МЛН. ЛВ. на пет лица, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. От ноември 2011 г. до септември 2013 г. участниците в групата ощетили държавния бюджет с над 13 милиона лева чрез избягване установяването и плащането на ДДС при вътрешнообщностни придобивания на месо от страни в Европейския съюз. Участниците в групата реализирали данъчните измами, като използвали мрежа от фирми от типа „Липсващ търговец“.

Получатели на доставките на месо от Испания, Франция и други европейски държави били две реални търговски дружества със седалища във Велико Търново и Плевен, собственост на трима от осъдените. Стоката пристигала директно в техните складове, но с предварително изготвени документи на фирми от типа „Липсващ търговец“. Месото незабавно било „продавано“ на реалните дружества, което им давало възможност да приспадат неследващ им се ДДС. Сумите, с които бил ощетяван бюджетът, се разпределяли между участниците в групата.

Седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на апартамент в София наложи съдът на участника в групата, който организирал мрежата от кухи фирми, и на счетоводния офис, в който бил изработван фиктивният документален поток за реализиране на данъчните измами.

По шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим съдът определи за тримата собственици на реалните търговски дружества.

ЗА ВСЕКИ ОТ ТЯХ СЪДЪТ ПОСТАНОВИ И КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО ИМ ИМУЩЕСТВО И ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, в т.ч. автомобили „Мерцедес Glk Cdi 4 Matic” и „Ауди Q7”; автомобил „Мерцедес С 400 хибрид” и парична сума в размер на 1 177 607,09 лв.; 14 дка лозя и сума от 1 164 775,83 лв.

Четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим е наказанието на участника в групата, който издирвал малоимотни и малограмотни лица и съдействал за регистрирането им като собственици на кухите фирми.

Върху средствата в размер на над 2,3 млн. лева, за които съдът постанови отнемане в полза на държавата, е наложен запор като обезпечителна мярка до произнасяне на окончателна присъда по делото.

Нели СУКОВА

2 коментара за “Спецсъдът осъди петима търновци, ощетили държавата с над 13 млн. лв. от фиктивен внос на месо от Европа

 • 06.02.2020 в 20:16
  Permalink

  Такава НОВИНА без имена,фирми и т.н. НЕ Е НИКАКВА НОВИНА,а поредната пародия,,за някакви действия, на българският съд и прокуратура !!
  „Оправдахте“ наркопройзводител ,като го наградихте с условна присъда,със налична дрога за над 100000лв и две оранжерии пълни до дупка,дрога която децата около вас масово употребяват….пародия е тоя съд.

  Отговор
 • 12.02.2020 в 22:58
  Permalink

  Каква новина е това като няма нито имена, нито адреси на фирмите?Такава новина и аз мога да си измисля.Като ги е осъдил съдът защо им криете имената?Нали са престъпници и са осъдени?Каква е тази секретност?Не трябва ли цялото общество да знае имената им?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!