Японски ресторант взе на работа високоскоростен робот-барман

Японската ресторанстка верига Йоронотаки отвори нов пъб в една от най-натоварените токийски железопътни гари, в която сервира барман-робот, съобщава в. „Дейли мейл“.
Заведението е кръстено „Зерокен робо тавърн“ и е отворено на оживената гара Икебукуро. Механизираният барман може да сервира наливна бира за 40 секунди и да смесва коктейли за по-малко от минута. Пъбът беше открит на 23 януари и ще функционира до 19 март в рамките на пилотен проект. Той има за цел да установи как клиентите реагират на това да бъдат обслужвани от машини, а не от хора.
Посетителите първо заплащат желаното питие на автоматизирано гише. Те получават QR код, който представят на робота. Машината го сканира и много бързо изпълнява поръчката. Тя е оборудвана и с камери, които да следят емоционалното състояние на клиентите – дали са доволни или нетърпеливи.
Една трета от населението на Япония е застаряващо и е на възраст над 65 години. Намирането на работна ръка става все по-трудно и поради тази причина веригата Йоронотаки заложила на роботите. Механизираният барман струва около 82 хиляди долара. Това се равнява на три годишни заплати на средностатистически барман в страната.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *