210 четения

Интерактивни музейни експозиции ще представят поминъка на старите пастири на Деветия национален събор на овцевъдите

ЗАПОЧНА ПОДГОТОВКАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ. Най-големият по рода си форум за животновъди на Балканите тази година ще приема посетители в периода 8-10 май, отново на поляните край Петропавловския манастир в Лясковец. Събитието ще премине под мотото „Българските храни от български суровини“ и основната му цел е да възроди старите кулинарни вкусове, да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български фермери.

Очаква се съборът да привлече професионалисти от бранша от цялата страна и от чужбина. Те ще представят своите продукти и ще се конкурират за интереса на гостите. Всяка година производителите изненадват клиентите с оригинални артикули, като обикновено експериментират с влагане на необичайни съставки в сирената и кашкавалите си. Присъстващите ще имат възможността да си закупят деликатеси директно от майсторите на преференциални цени.

За първи път за популяризирането на отрасъла са подготвени интерактивни музейни експозиции, чрез които ще „оживеят“ поминъкът и битът на старите български пастири, гергьовденските традиции и обичаи. Възстановката „Чифликът“ пък ще отговори на въпросите как е изглеждал селскостопанският двор у нас и къщните занаяти преди повече от 100 години.

Десетки занаятчии ще демонстрират най-впечатляващите си изделия, а през трите дни на събора ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

И този път ще има състезания по доене и ръчна стрижба на овце, за най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне тежковози.

Гостите на форума ще се забавляват с народни веселби, нестинари, хоротеки.

Специална изненада ще са многото забавления и етноатракциите за цялото семейство, които подготвят организаторите – открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри и т.н.

Почитателите на народната култура и творчество ще могат да се насладят на фолклор от цяла България по време на поредното издание на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За запалените по народните танци ще има голямо „Гергьовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.

Специално за най-малките посетители ще има детска творителница, различни артработилници и пленер „Нарисувай ми овца“.

Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на министерството на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

В рамките на събитието за осми път ще се проведе и международна кръгла маса за обмяна на опит с представители на браншови организации от Европа и Азия, а темата ще е „Кооперативите като модели на устойчиво животновъдство“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *