Как отново да обикнем работното си място

На всеки се е случвало да се чувства демотивиран, непродуктивен и дори отегчен на работното си място. Това се случва най-често, когато работата се превърне в рутина – ходите, само и само за да изкарвате пари, но цялата емоция и ентусиазъм от началото вече ги няма. Но има ли начин да си ги върнете обратно? Как да реагирате в подобни ситуации и да възвърнете оптимизма си?
Независимо каква е причината за непродуктивността ви – рутина, пренатоварване или пък липса на удовлетворение, обсъдете промяна на длъжностната си характеристика с вашия мениджър. Промяната на задълженията ви например, дори тя да е минимална, може да се отрази положително не само на вас, но и на цялостното представяне на екипа и фирмата.
Участвайте в различни екипи. Дори да не изпитвате неприятни чувства към колегите си, старайте се да участвате в проекти с различни екипи. Комуникацията с нови хора би освежила работния процес и еднообразието в офиса. Помолете ръководителя си да ви включи в проект с хора, с които не работите по принцип, или пък с външни експерти.
Все пак ако вече сте установили приятелски отношения с определени колеги или просто усещате, че сте на една вълна в идеите си, потърсете начин да работите заедно. Подхранвайте и добрите си връзки с партньори или клиенти на компанията, като засилите сътрудничеството помежду си.
Сменете екипа или отдела си. Когато мястото ви в компанията не ви удовлетворява, обмислете възможностите за прехвърляне в друг екип или отдел. Проверете дали мениджърът ви е отворен към тази идея и какво трябва да направите, за да задвижите нещата. Проучете къде бихте се чувствали полезни.
Оползотворете свободното си време. Разграничете работата от времето за себе си. Пълноценната почивка и хобитата ще ви дадат нови сили и енергия за работа. Не пренебрегвайте хранителния режим и активния начин на живот. Това също ще допринесе за положителния подход към служебните задължения.
Научете чужд език на работното място. Да, точно така. В последно време много хора учат език в офиса – дали с помощта на учител или на програма, определено новото начинание ще ви ободри, а защо не и да отвори нови хоризонти за развитие.
Персонализирайте работното си място и време. Много организации днес предлагат плаващо работно време, съобразено с личните нужди на служителите. Не се притеснявайте да се обърнете към началника си, когато имате неотложни лични ангажименти. Вместо да се тревожите и постоянно да разкъсвате вниманието си между работата и семейството, се договорете с него за гъвкаво начало или пък край на работния ден.
Освен това работното ви място може да стане по-уютно за вас, ако го аранжирате по собствен вкус. Снимки на близки и приятели, цветни орнаменти или пък ваза с цветя ще облагородят атмосферата на иначе скучното бюро.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.