Метър сняг остави 14 села без ток и блокира тирове в Прохода на Републиката

За пръв път миниснегорини по тротоарите на В. Търново, Даниел Панов с нощна инспекция на почистването

 

ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗПОЛЗВАХА МИНИСНЕГОРИНИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ТРОТОАРИТЕ. С високопроходимите машини на общинската фирма „Зелени системи“ само за броени минути всички централни тротоари в болярския град станаха отново проходими. Техниката, освен че спестява доста разходи и време, замени и колосалния ръчен труд на служителите с греблата. Кметът на старата столица Даниел Панов лично инспектира снегорините по време на обилния валеж през нощта, а в резултат на това градът бе почистен перфектно и този път зимата не ни изненада. Следобед вчера със специална екипировка градоначалникът отиде лично и до Хаинбоаз. Между 75 см и 1,2 м се оказа снежната покривка в района на Вонеща вода, Войнежа и Въглевци. Координацията бе затруднена заради авария на мрежата за пренос на ток, заради което има проблем и с клетките на мобилните оператори. „Направихме пробив до мястото и екипите започват работа по отстраняването. Вече има достъп и до Войнежа. Магазините във Въглевци и Вонеща вода са заредени“, коментира Панов. Продължилият близо 20 часа снеговалеж формира близо метър снежна покривка и край Килифарево, Арбанаси, Беляковец и в Балкана. Цялата налична снегопочистваща техника работи през нощта, а след спирането на валежите машините бяха насочени и към вътрешните квартални улици на Велико Търново. Обилният валеж обаче остави 14 населени места без ток – Въглевци, Габровци, Пушево, Миндя, част от Пчелище, Церова кория, Къпиново, Буковец, Вонеща вода, Ново село, Големани, Райковци, Войнежа и Емен. Кметът на Велико Търново Даниел Панов държеше постоянна връзка с ръководството на „Енерго Про”. За отстраняването на повредите са ангажирани екипи и от други градове. Няма проблеми с водоснабдяването, навсякъде са осигурени храна и продукти от първа необходимост. Екипи на „Гражданска защита” и „Организация на движението, паркинги и гаражи” са ангажирани с премахването на паднали дървета.

СИГНАЛИ ЗА ПРОБЛЕМИ С ПРОХОДИМОСТТА НА УЛИЦИ И ПЪТИЩА, НАРУШЕНО ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕ И ПАДНАЛИ ДЪРВЕТА СЕ ПРИЕМАТ в оперативния щаб в Община Велико Търново на тел. 062/619 102 и се предават незабавно за обработване и вземане на мерки.

Освен Прохода на Републиката затворени за движение на всички превозни средства са и пътищата П. Тръмбеш – Свищов и Павел – Совата. Движението на автомобили в област В. Търново се осъществява при зимни условия. Временно бе преустановено движението на товарни автомобили над 12 тона по всички главни пътища на територията на област В. Търново. Проходът на Републиката бе затворен за движение на всички превозни средства. От Пътна полиция апелират водачите да тръгват на път подготвени за пътуване в зимни условия, да се съобразяват с метеорологичната и пътната обстановка, както и с указанията на полицията и въведените ограничения.

УЧИТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ВОДЕНИ ОТ ДИРЕКТОРА СИ АНГЕЛ ЯНЧЕВ, ЗАПРЕТНАХА РЪКАВИ и сами почистиха двора на гимназията, който е повече от 30 дка. „Особено беше важно да освободим товарния вход, преди да замръзне, защото по него получаваме закуските и обяда. Там влизат и колите на Спешна помощ, ако се наложи“, каза Ангел Янчев.

 

НЯМА БЕДСТВАЩИ ХОРА В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН. Зимната обстановка в община Елена е доста усложнена от обилния снеговалеж, който продължи близо ден. Дебелината на снежната покривка в планинската част достигна 70 см, а на прохода Предела от навяванията се образуваха метрови преспи, които бяха пробити през нощта с машина от Елена.

Мокрият тежък сняг и обледяванията създадоха най-големи проблеми в електрозахранването на района. Без ток останаха всички села в общината, също и част от града. Екипът на „Енерго – Про” от Елена с подкрепление от Велико Търново цяла нощ работи по отстраняване на авариите. Към 8 часа вчера сутринта обстановката в града бе нормализирана, час по-късно токът бе пуснат за Разпоповци, Руховци и Илаков рът. Екипите продължават да работят, но усложнената обстановка затруднява работата им и отстраняването на авариите става по-бавно.

Заради спирането на тока в града със заповед на кмета на общината днес няма да работи детската ясла, а за два дни – детските градини в Беброво и Майско. Тези в Константин и Каменари, както и всички училища в общината са в грипна ваканция до понеделник. Без проблеми работи ДГ „Радост“ в Елена.

Заради прекъсването на елзахранването затруднения с водоподаването има най-вече в определени села, също така и с мобилните връзки.

 

От Община Елена организират снегопочистването на общинската пътна мрежа, която надхвърля 270 километра. Сформирани са дежурни екипи със 17 машини, които не спират да работят и в момента. Проблеми създават паднали дървета, които водачите на машини разчистват, пречат също провиснали на места жици и кабели. Тази сутрин Общината организира две бригади за премахване на клони и дървета в Бебровския боаз и по пътя за с. Мийковци. Приоритетно се чистят основните пътища, а след това машините ще влязат поетапно и в по-малките улици на града и селата.

Няма бедстващи хора в Еленския Балкан, където възрастните помнят по-тежки зими и припомнят прастарата българска поговорка „Голям сняг – дебел комат“.

Блока подготви Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *