5007 четения

Нова терапия – рисуваме на по чаша вино, за да гоним стреса и умората

30 дами всяка седмица се събират в старата столица, за да разпускат

 

ЧЕ НЕ Е НУЖНО ДА ИМАШ ДИПЛОМА ЗА ХУДОЖНИК, ЗА ДА НАРИСУВАШ КРАСИВА КАРТИНА, ДОКАЗВАТ 30 ДАМИ, които всяка седмица се събират в уютната атмосфера на „Асеневци“ и рисуват на по чаша вино. Вероника Венкова от Севлиево и търновската художничка Мартина Георгиева са в основата на тези вечери, наречени Art&WineV.

„Ние не създаваме школа за обучение на бъдещи художници. Тези събития са за хора, които не са хващали четка от ученическите си години и дълбоко в себе си вярват, че не са способни да нарисуват картина. Казвам това, защото най-често първата реакция е – о, аз никога не мога да нарисувам такова нещо. Но в края на вечерта всички са усмихнати и щастливи и се прибират вкъщи с истинска картина, която после окачват на стената си“, разказва Вероника Венкова, която е организатор на тези артсъбития във Велико Търново, Габрово и в Севлиево. Самата тя няма образование на художник, цял живот се занимава с търговия. Но преди време, когато ходила на гости при своя братовчедка, която също не е художник по образование, забелязала една такава минигалерия по стените на дома й.

„В началото си мислех, че тези хора получават платно, на което е очертана картината, и те само запълват пространството с цветове. Но се оказа, че всеки сяда пред чисто бяло платно, гледа малката картинка пред себе си и рисува. И всичко това е с цел разпускане, арттерапия, която прави света ти по-цветен“, усмихва се Вероника. И признава, че един ден просто се качила в колата и заминала при свои приятели в Сливен, които вече организирали такива събития, за да рисува с тях.

„Леле, колко изнервена бях в началото! Просто не успявах да настигна художничката, не вярвах, че въобще ще мога да нарисувам нещо на бялото платно. Гледах само пред себе си струпаните четки и боите. Но в един момент, когато художничката тръгна в групата и започна да показва на всекиго от нас, да помага, аз се отпуснах. И в крайна сметка в това е смисълът – да си починем от ежедневието и да намалим стреса“, обяснява Вероника.

И ТАКА ПРЕДИ МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА ТЯ ОРГАНИЗИРАЛА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТАКОВА СЪБИТИЕ И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На първата среща дошли не повече от 10 души, което доста изненадало Вероника, защото тя силно вярвала, че именно във Велико Търново нещата ще се случат най-бързо и в най-голям мащаб. „Обаче тези вечери тръгнаха много бавно. Хората се отпуснаха трудно, но пък, когато се отпуснаха, започнаха да споделят във Фейсбук преживяването си. Започнаха да качват нарисуваните картини, да се снимат, да се отбелязват и така, от уста на уста, идеята на това арттерапевтично рисуване се разпространи. Сега идват между 30 и 40 души, някои от които не пропускат събитие“, казва Вероника.

Тя е тази, която избира картините за рисуване и понякога се бори с художничките, които водят заниманието. ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГРУПИТЕ РИСУВАТ ЗАЕДНО С МАРТИНА ГЕОРГИЕВА, КОЯТО Е ВЪЗПИТАНИК НА ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА. Марти е завършила графика, има и учителска правоспособност. Казва, че срещата й с Вероника е нейният голям късмет и че самата тя с удоволствие ходи на тези занимания. „Винаги казвам на хората, че трябва да са спокойни и да вярват в себе си. Забелязала съм, че всичко се получава, когато и аз съм спокойна. И това го разбрах, когато се отпуснах, защото в началото и за мен беше много различно като преживяване“, признава Мартина.

Тя рисува успоредно с всички в групата и рисува същата картина, която и участниците в събитието. В началото обяснява особеностите на картината, помага хората да си смесят боите, да преценят с коя четка да работят, колко вода точно да използват. „Когато накрая всички се подредят за снимка, си личи, че са рисували една и съща картина. Обаче във всяка картина всеки от тях е вложил по нещо от себе си“, уточнява Мартина и признава, че понякога Вероника избира картини, които са твърде сериозно предизвикателство.

Така се получило с една от последните – глава на африканка. „О, толкова отдавна исках да я нарисуваме, обаче и Марти, и Христина Георгиева, която води уроците в Севлиево, много се дърпаха. Все не искаха и не искаха да предложат тази африканка на групите си, защото човешкото лице се рисува трудно, има твърде много нюанси, а и детайли. „Но в крайна сметка склониха и миналата седмица тук, във В. Търново, се получиха прекрасни картини. Мартина изключително добре обясни стъпките, които момичетата трябва да извървят, и те се справиха“, казва Вероника.

ВСЕ ПО-ЧЕСТО ПРИЯТЕЛИ ЗАПОЧВАТ ДА СИ ПОДАРЯВАТ ТЕЗИ ВЕЧЕРИ КАТО ИЗНЕНАДИ, съпруги водят мъжете си, приятелки – компаниите си. „Много ми е хубаво, когато дойдат мъже. Имахме преди време цяла група от 16 млади мъже и жени – всъщност така една дама организира рождения ден на съпруга си. Само тя и най-добрият му приятел знаеха какво ще се случи и реакцията на останалите, когато влязоха и видяха подредените стативи, беше изумителна. В началото всички отсякоха: „Не! Вие луди ли сте, никога няма да нарисувам това!“ А това беше картина с фигури. Но седнаха и започнаха, пиха по чашка вино и се отпуснаха. Започнаха да се радват на това, което се появява на платното, да се надъхват. Едното момче накрая каза – ей, моите страшни романтяги станаха. Никога няма да го забравя този рожден ден“, разказва Вероника. След това си спомня, че е виждала още една такава забавна група от четирима мъже и три дами. В основата на всичко била едната жена, която е редовен участник в събитията. Веднъж обаче решила да доведе съпруга си и приятелите си. Съпругът се оказал най-талантлив в групата, вследствие на което групата отсякла, че той повече няма да ходи да рисува, защото и те трябва да изпъкнат с таланта си.

„Забелязала съм, че ние, жените, повече се вглъбяваме, вглеждаме се в детайлите, гоним съвършенството, съмняваме се. Мъжете се забавляват. Аз това искам – всички, които идват, да се забавляват и да си тръгват, забравили за проблемите и умората“, казва Вероника и допълва, че следващата седмица в страницата на събитието ще бъде обявен благотворителен търг. В търга ще бъдат разпродадени картините, нарисувани от Мартина и от нейната колежка по време на тези събития. Всички средства ще отидат за две болни деца, които спешно се нуждаят от средства за лечението си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Нова терапия – рисуваме на по чаша вино, за да гоним стреса и умората

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *