151 четения

Простите ежедневни навици, които застрашават тялото ни

Всеки знае, че недостатъчният сън или прекалено тлъстите храни са нездравословни. Има обаче неща, които вредят на здравето ни, без да подозираме. Защото някои всекидневни навици като например дъвченето на дъвка или кихането крият опасности, които може да имат неприятни последствия за човешкото тяло.

1.) Прекалено дъвчене на дъвка

Безобидното на пръв поглед удоволствие може да причини значителни вреди. Без угризения може да подъвчете дъвка единствено, за да премахнете вкуса на яденето след като сте обядвали и се готвите за важна делова среща или ви предстои презентация пред публика.

Но всекидневното дъвчене може да увеличи отделянето на слюнка, което допринася за разрушаването на зъбния емайл. По този начин зъбите стават порьозни и податливи на кариеси. Освен това повишеното слюноотделяне поощрява производството на стомашен сок. А излишъкът от него може да причини възпаления или дори язви в храносмилателния тракт. Ето защо трябва да се въздържате да дъвчете дъвка преди хранене.

2.) Миене на косата с твърде гореща вода

След напрегнат ден е нормално човек да копнее за горещ душ. Трябва обаче да избягвате да държите косата си прекалено дълго под уж благодатната топла водна струя. Защото горещата вода може да изгори кожата на главата и да обезмазни мастните жлези, като по този начин направи косата суха и чуплива.  Освен това къпането с много гореща вода може да причини главоболие и световъртеж. Ако с всяко следващо вземане на душ охлаждате водата по мъничко,  ще привикнете към по-ниски температури, което ще ви се отрази благоприятно.

 3.) Духане върху рани

Когато се порежат, много хора са склонни първо да оближат бликналата кръв, а след това да духат върху раната. Това обаче може да се окаже доста рисковано. Защото в устната кухина на човека живея около 600 различни вида микроорганизми. При контакта с откритата рана някои от тях може да я замърсят или най-малкото да забавят значително заздравяването й. След като го почистите с вода, добре е да превържете нараненото място или – ако раната е по-сериозна – да отидете на лекар, който да я обработи със съответните медикаменти.

4.) Четене в легнало положение

Мнозина четат вечер в леглото, преди да заспят. Но трябва да имате предвид, че тази удобна поза невинаги е препоръчителна. Най-добре е да седнете изправени в леглото и да не държите книгата прекалено близко до очите. Никога не бива да четете, легнали по корем. Така вратът ви се изкривява неестествено и последствията може да са доста болезнени.

5.) Използване на клечки за зъби

Въпреки че в много ресторанти има клечки за зъби на разположение на клиентите, добре е да се въздържате от употребата им. Защото острите им връхчета може да наранят чувствителншти венци и да причинят възпаления. Зъболекарите съветват да се използва конец за зъби, защото той почиства по-щадящо междузъбните пространства. При това се препоръчва винаги да носите със себе си пакетчето с конци, за да не се изкушите от клечките, когато се храните навън.

6.) Потискане на кихавици

Опасен навик е също да се потиска подтикът за кихане. Така не само се предотвратява изхвърлянето на бактерии от организма, но се пречи и на освобождаването на значителни количества енергия. В края на краищата натрупаното налягане се разтоварва със скорост до 180 км/ч. При потискане цялата тази енергия се пренасочва в тялото и може да натовари, или дори нарани диафрагмата и хранопровода.

7.) „Стискане“

Подобно на кихавицата, погрешно е да се отлага дълго и ходенето до тоалетната. Като потискате позива, вие претоварвате мускулите на пикочния мехур и червото и може да пипнете цистит или запек. Това е не само болезнено, но води и до други проблеми със здравето, като например отравяне на кръвта.

8.)  Шепнене

Според вокалния педагог Робърт Саталоф е по-добре да мълчите, ако по някаква причина не желаете да говорите с нормална сила на гласа. Защото шепненето не е здравословна алтернатива на комуникацията; повечето хора напрягат излишно гласните си връзки, когато шепнат, и така увреждат ларинкса си в дългосрочен план. Трябва да избягват да шепнат най-вече хората, чието всекидневие е свързано с много говорене.

Кой би предположил, че тези и редица други всекидневни навици имат толкова голямо влияние върху здравето, поне когато са прекалени.  Ако в бъдеще бъдете по-внимателни, бързо ще ограничите вредите. Разбира се, и тук важи правилото, че дозата прави отровата!

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *