43 четения

Сибирска улична котка живее с 4 изкуствени лапи

Улична котка в Сибир оцеля с четири изкуствени лапи, след като беше оперирана от руски ветеринарен лекар, съобщи Ройтерс.
Рижик бил открит преди две години в безпомощно състояние с измръзнали лапи на улицата в сибирския град Томск от доброволци защитници на животните. Те отвели котето в клиниката на ветеринаря Сергей Горшков в Новосибирск, на 200 км от Томск. Той му имплантирал четири титаниеви лапи, използвайки техника, подобна на тази, прилагана при хора за зъбни импланти.
„Обикновено уличните котки се опитват да запазят топлината, като стоят на връхчетата на лапите си. Лапите, ушите, носовете и опашките им могат да замръзнат“, обясни ветеринарят.
Рижик е една от първите котки в света с такива импланти, твърди Горшков. Пациентът му Рижик живее при него. Лекарят е направил титаниеви протези и на друго коте – Димка, която живее със стопаните си в Новокузнецк, на 300 км от Новосибирск.
Горшков, който е протезирал по същия начин и малки кучета, пояснява, че техниката не може да се прилага на всички животни.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *