Внимавайте: успоредно с грипа в момента върлува и вирусен конюнктивит

При парене, секреция и зачервяване на очите задължително потърсете офталмолог

 

В ПЕРИОДА НА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ ХОРАТА, КОИТО СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ОТ НЕПРИЯТНИЯ ВИРУС, ВЕЧЕ СА СЪС СНИЖЕН ИМУНИТЕТ и застрашени от заразяване с конюнктивит. В областта не липсват такива случаи, но е пресилено да се говори за масово инфектиране, информира офталмологът д-р Емил Николов, който преглежда пациенти във Велико Търново и Горна Оряховица. Специалистът е категоричен, че това заболяване не бива да се подценява и често наличието му е симптом за друга болест.

„При усещане за чуждо тяло в очите, парене, глождене, когато очите са леко зачервени, а клепачите – леко слепнали при ставане от сън и отекли, най-вероятно това е конюнктивит. Има доста видове конюнктивити. Когато болестта не е симптом на друго заболяване, е причинена от бактерии. Този вид конюнктивит няма инкубационен период и може да се хване навсякъде – в градския транспорт, на работа, вкъщи, ако пипнете очите си с мръсни ръце. Обикновено болестта започва от едното око, после се предава на другото“, поясни д-р Николов.

През настоящия период върлува вирусният конюнктивит. Той протича по-тежко и може да стане хроничен. Заболяването предизвиква кръвоизливи по конюнктивата, лепкав секрет, а клепачите стават подути. Невинаги е засегнато и второто око. Офталмологът обясни, че вирусният конюнктивит е силно заразен, предава се по битов път, а инкубационният му период е 7 – 10 дни.

„Най-чести причинители на вирусния конюнктивит са аденовирусите, херпес симлекс и зостер вирусите, ентеровирусите, както и коксаки вирус. Няма данни засега коронавирусите избирателно да причиняват конюнктивит“, поясни специалистът.

ТОЙ ОБАЧЕ Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ И НАЙ-ЛЕКИЯТ КОНЮНКТИВИТ МОЖЕ ДА СТАНЕ ГНОЕН, АКО НЕ СЕ ЛЕКУВА и ако не се отбягват причинителите му – бактерии или вируси.

При гнойния секретът от очите вече е жълто-зеленикав и това е признак за наличието и на… гонорея. Получава се или при докосване с ръка на очите след допир с генитален секрет, или по кръвен път – инфекцията се качва от гениталиите към очите. В този случай общото състояние на пациента е лошо и има висока температура. Може да се стигне до пробив на роговицата и вътреочна гнойна инфекция.

„При конюнктивит, при който има секреции, парене, усещане за чуждо тяло, трябва да се мисли и за хламидия. Често това може и да е единственият симптом на тази зараза, въпреки че тя се предава по полов път“, уточни очният лекар.

Д-р Николов допълни, че единственият начин за предпазване от конюнктивит е изрядната хигиена. Призова очите да не се пипат в никакъв случай, освен ако хората не са сигурни, че ръцете им са напълно чисти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.