Край на грипа, но ни връхлита варицела

Медиците препоръчват ваксина срещу шарката

 

МЕРКИТЕ, ВЗЕТИ ПО ВРЕМЕ НА ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ В ОБЛАСТТА ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ, ДОВЕДОХА ДО ДРАСТИЧНО СНИЖАВАНЕ НА БОЛНИТЕ. От 224,70 заразени на 10 000 души население на 24 януари към 7 февруари броят на инфектираните е 82,63 на 10 000 души. В резултат на това със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева се отменя грипната епидемия от понеделник.

Възстановяват се плановите операции, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, женските и детските консултации. В първия работен ден на седмицата малчуганите отново ще влязат в час и учебните занятия ще протичат по обичайния график и начин.

Тази година грипът бе по-щадящ откъм брой заболели и върлуващи щамове спрямо миналата, когато заразите са повалили близо двойно повече хора и са преобладавали вируси от тип А и Б. Медиците обаче се категорични, че през пролетта може да има втора грипна вълна, но с по-малък интензитет. Тогава отново най-уязвими ще са малките деца и младежите под 40 години. През това време ще ни разболяват обичайните за сезона вируси, които не носят след себе си сериозни усложнения.

МЕЖДУВРЕМЕННО ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ В РЕГИОНА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОТЧИТАТ СЕРИОЗНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ ВАРИЦЕЛА. Медиците успокояват, че заболяването протича по-леко при деца, а началото е грипоподобно – общо неразположение, отпадналост, главоболие. След това идват червеникавият обрив и високата температура. Ако обаче те са съчетани с кашлица, повръщане и световъртеж, вероятно става дума за нещо по-сериозно, затова задължително трябва да се търси лекар.

Отскоро на аптечния пазар се предлага ваксина срещу варицела, която не попада в задължителния имунизационен календар у нас, но е препоръчителна от здравното министерство. По желание на родителите тя следва да се постави, когато детето е на възраст от 11 до 14 месеца. За по-сигурна защита може да последва реимунизация, когато малчуганът е навършил година и четири месеца, и до две години.

През януари лещенката е поразила 182 души в областта, предимно деца. Шарката е била най-сериозно разпространена в Горна Оряховица, където са лекувани 78 души. Във Велико Търново заразените са били 36, в Стражица – 33, следва Павликени с 15 случая, Лясковец с 10, Свищов с шестима и Златарица с четирима заболели.

В РЗИ са регистрирани и петима с туберкулоза. Те са по един пациент от Велико Търново, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Стражица и Сухиндол.

Има и два случая на болни от сифилис – търновец и лясковчанин.

Цялостната заболеваемост на база всички регистрирани случаи е била в Стражица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.