Малчуганите от ОУ „Димитър Благоев“ проучват символиката на българските обредни хлябове

ПО ПРОЕКТ ЗА СИМВОЛИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ РАБОТИ С ДЕЦАТА СИ ОТ КЛУБА ПО КЕРАМИКА В ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ във Велико Търново Людмила Тодорова, старши учител целодневно обучение. Момичета и момчета от първи и пети клас участват в проекта.

„Всяко дете си е избрало обреден хляб и в момента те правят самостоятелни проучвания за традициите, свързани с този хляб. Как се приготвя, какви правила трябва да спазва жената, която го замесва, докато го замесва. Какви са символите, които жените слагат върху хляба“, обяснява Людмила Тодорова.

След това идеята й е децата сами да приготвят хлябовете, които са проучвали. А в края на проекта те ще изработят и керамични макети на всички обредни пити.

„И този проект, и всички останали дейности посвещаваме на предстоящата 55-годишнина на нашето училище. Кулминацията ще бъде тържественият ни концерт, но преди това ще направим и Седмица на отворените врати“, казва директорът на училището Надя Владимирова, която започва да води група за емоционални уроци. Групата е съставена от деца в началния етап на образование първи – четвърти клас и техните родители.

„Участието на родителите ми е много важно. Те ще откриват всеки урок, ще разказват на децата приказка, ще четат разказ по определена тема и след това заедно ще дискутираме темата. А темите са структурирани в необичайни и много атрактивни уроци в учебника на Даниела Златева, Румяна Божкова и Марина Грозданова „Уроци за сърцето“.

НАДЯ ВЛАДИМИРОВА РАБОТИ И ПО ПРОЕКТ ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ, В КОЙТО УЧАСТВАТ ВСИЧКИ ДЕЦА В ШКОЛОТО. Заедно с г-жа Владимирова в дейностите по тази програма са заети още двама учители – Таня Райкова и Чавдар Бонев. Те ще водят децата на професиографски екскурзии, където учениците ще се запознават със спецификата на различните професии. В програмата е предвидено училищно състезание „Мечтая да стана“, по време на което малчуганите ще разработват и представят проекти, свързани с различни професии, и изложба. Ще има занимания, посветени на фамилните професии, на професиите, които правят хората известни, на историите на всяка професия. Със седмокласниците са предвидени специални срещи на тема „Моите алтернативи за образование и обучение след 7 клас“. В гимназията ще гостуват представители на професионални и профилирани гимназии, в които след завършване на основното си образование учениците на ОУ „Д. Благоев“ биха могли да продължат образованието си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *