1501 четения

Отец Петър набира 55 000 лв. за църквата „Възкресение Христово“

Свещеникът иска да изгради енорийски център за духовно обгрижване в храма

 

КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА 55 000 ЛВ. ЗА РЕМОНТ НА ЦЪРКВАТА „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“ ЗАПОЧВА ОТЕЦ ПЕТЪР, КОЙТО ОТ ТРИ ГОДИНИ СЛУЖИ В ХРАМА. 18 000 лв. са нужни за отоплението на църквата, а останалите около 37 000 лв. трябват за хидроизолация и препокриване на терасата.

„Това е приблизителна сума, защото ситуацията се променя постоянно и много бързо, но се надявам с дарения и общи усилия да успеем да съберем нужните пари. Особено спешно е отоплението, защото студът е проблем за целия храм“, казва отец Петър. И допълва, че когато бъде изградена отоплителната инсталация, той би могъл да започне да работи и по голямата си идея за създаване на енорийски център за духовно обгрижване към храма. В центъра ще се събират най-вече децата, които посещават църквата заедно с родителите си.

Свещеникът и сега се занимава с малчуганите, които пристъпват прага на храма, но помещенията, в които ги събира, са твърде студени и неуютни. Затова той е решил да започне благотворителната кампания с надеждата, че енориашите и всички миряни, които избират да се черкуват именно във „Възкресение Христово“, ще се отзоват.

Когато центърът бъде готов, децата ще могат да опознават и да участват във всички тайнства на църквата. Освен това ще се занимават с вероучение, ще рисуват и ще учат песнопения. 15 са сега децата, които редовно идват на неделните служби с родителите си. Капацитетът на помещенията е 30 момичета и момчета.

ЦЪРКВАТА „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“ ИМА НУЖДА И ОТ ДРУГИ ДОВЪРШИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ. Не са готови и стенописите, но те могат да бъдат изрисувани и след като храмът бъде осветен. „Църквата е жив организъм, живее в Светия дух и непрекъснато се променя и развива. Църквата е дом, нали. А кой успява докрай да завърши дома си? Пък и храмът не е музей, тук живи хора живеят вярата си. Напредваме бавно. С помощта на Великотърновската митрополия направихме дренаж и качихме камбаните“, казва отец Петър. И допълва, че даренията ще се събират на място и по сметката на храма. Църквата има и Фейсбук страница, където има информация за историята, за събитията, службите. Там е написана и сметката за набиране на дарения.

Историята на църквата „Възкресение Христово“ започна през 1997 г. благодарение на инициативата на тогавашния кмет на Велико Търново Драгни Драгнев, който вече е покойник. Покойник е и проектантът на храма – арх. Теофил Теофилов. Той направи църквата двуетажна, триабсидна, куполна и разположена на около 630 кв. м разгъната площ. На долния етаж е оформен друг храм, посветен на св. Георги Победоносец, в памет на загиналите руски освободители.

Всеки, който иска да дари средства, може да направи това по сметката на храма: IBAN: BG56UNCR70001522895279; BIC: UNCRBGSF.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *