274 четения

През април отварят врати кризисните центрове за хора в беда и Комплексът за деца с увреждания във Велико Търново

ВСЕКИ МОМЕНТ СЕ ОЧАКВА ПОДПИСВАНЕТО НА АДМИНИСТРАТИВНИ ДОГОВОРИ С УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН НА ОП „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ” за предоставяне на две нови за старата столица социални услуги. Това са новопостроените кризисни центрове за лица, пострадали от насилие, и хора в беда и Комплексът за социални услуги за деца с увреждания на ул. „Симеон Велики” във Велико Търново. Това съобщи началникът на общинския социален отдел Росица Димитрова. Тя уточни, че ремонтът, оборудването и обзавеждането на детското звено ще приключат до средата на март. То ще е с капацитет 30 места. Кризисните центрове пък се намират в квартал „Зона В“ и ще могат да поберат 30 души. В тях ще бъдат настанявани семейства, които са загубили дома си при бедствие, авария или други обстоятелства, и хора, жертви на трафик.

„Подадохме и други два проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Единият е за новия Център за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни с психически разстройства и умствена изостаналост в Церова кория в съществуваща сграда, която ще бъде ремонтирана, реконструирана и преоборудвана. Важен за хората с увреждания от община Велико Търново е и новият Дневен център за пълнолетни с увреждания, включително и с тежки множествени увреждания. Работим активно и когато се изчерпи необходимостта от една услуга, можем да сменим профилите на социалните заведения“, подчерта Димитрова.

По думите й към момента Общината има подписани над 157 договора за лични асистенти. Налице е обаче диференциация на целевата група, което е довело до отпадане на голяма част от нуждаещите се от асистентска подкрепа, защото останали извън обхвата на програмата. В момента Министерството на труда и социалните грижи събира и анализира информация от общинските администрации за плюсовете и минусите в Закона за личната помощ и Наредбата.

СОЦИАЛНАТА ШЕФКА ДОПЪЛНИ, ЧЕ МНОГО ДОБРЕ СЕ ВЪЗПРИЕМА УСЛУГАТА „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА”, чрез която хора в нужда в малките населени места получават по два часа дневно подкрепа в дома си.

“По проекта закупихме кола, което ни дава възможност да сме още по-мобилни, и когато се наложи някой от потребителите да се извози до лекар в града, може да предоставим тази услуга“, поясни Димитрова.

57 души пък се радват на асистентска подкрепа, изцяло финансирана от общинския бюджет. За целта са трудовоангажирани 18 домашни санитари. Чакащите по програмата са 50 души.

Всеки момент трябва да стане ясна Националната програма за асистентска подкрепа, която вероятно ще е споразумение на общините с бюрата по труда, уточни началникът на социалния отдел.

„Може би така ще се обхванат и тези, които остават извън обхвата на асистентската подкрепа. Във Велико Търново те са 30 души. Нуждаещите се непрекъснато нарастват, а ние непрекъснато търсим различни източници за финансиране, за да се удовлетворят желанията на хората. Надявам се да дойде моментът, в който ще има стандарт за личните асистенти, за да не чакаме от проект на проект”, коментира Димитрова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *