С 15-годишна лимитирана „Старопрестолна“ атакуваме тазгодишната „Винария“

„Винпром ВТ“ е единственият участник от региона

 

„СТАРОПРЕСТОЛНА“ РАКИЯ, ОТЛЕЖАЛА 15 ГОДИНИ В СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ, ПОКАЗВА НА ТАЗГОДИШНАТА „ВИНАРИЯ” ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ „ВИНПРОМ“. Еликсирът от подбрани сортове грозде е лимитирана серия и от него са произведени малко над 6 хиляди бутилки, разкрива шефката на компанията Милена Димова. Местният винзавод е и единственият участник в специализираното изложение от региона. Областта ни има множество реномирани производители на вино и ракия, но доста от тях са със затихващи функции или не дръзват да представят пред света отбрани напитки. Иначе местните гордости – лясковската, свищовската и сухиндолските изби, в миналото са имали множество отличия от форума.

„Старопрестолна“ е създадена в духа на древните традиции на приготвяне на подобни напитки, информираха от компанията. Много малко винзаводи у нас могат да се похвалят с подобен продукт, който е и един от основните фаворити за отличията в своята категория за 2020 г. Именно по нашите земи още през XIV век са приготвяли ракия. За това сочи и надпис, намерен преди няколко години по време на разкопките на крепостта Трапезица, оповестен от покойния вече шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него точно във Велико Търново е засечен и най-старият досега ракиен надпис върху чаша, визирайки находката на проф. д-р Константин Тотев. При разкопки на Асеневия дворец на Трапезица археологът открил фрагмент от чаша, върху който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език “Аз пих на празника ракиня”.

„Направили сме и специален етикет за този еликсир, който години наред отлежаваше при специални условия именно за да пресъздадем духа и традициите на старата столица“, разкрива шефката на компанията Милена Димова.

НАСКОРО „ВИНПРОМ“-ЪТ ИНВЕСТИРА И НАД 400 ХИЛ. ЛВ. ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ ЦЕХ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЯБЪЛКОВО ВИНО. Новите собственици на фирмата имат амбициозната задача да обновят изцяло производството, за което имат инвестиционна програма. Винзаводът вече е притежание на холдинга „Стара планина“, като сделката за мажоритарния пакет от фирмата е за близо 2 млн. лв.

„Винпром“ АД – Велико Търново, е лидер в производството на оцет у нас, както и на високоалкохолни напитки, за които имаше пазари и в Русия. Фирмата се занимава с изкупуване на грозде и плодове за промишлена преработка, производство на оцет и други продукти на винарската промишленост, бутилиране, транспорт и търговия. Работната площадка на предприятието е разположена на площ 38 дка в Промишлена зона „Дълга лъка“, в близост до мебелния клъстер на „Кроношпан“. Предприятието разполага с две бутилиращи линии с производителност 6000 бутилки на час. На тазгодишното издание на „Винария“, което стартира тази седмица, фирмата показва и своите алкохолни сиропи и ликьори, които са предназначени за направата на коктейли.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *