След като „Борба“ писа: Глобиха млекопреработвателно предприятие за замърсяване на Еленската река

МИНАЛИЯ ЧЕТВЪРТЪК „БОРБА“ ИНФОРМИРА ЗА ПРОМИШЛЕНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ЕЛЕНСКАТА РЕКА, а служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново направиха внезапна проверка. Еколозите от ведомството концентрирали вниманието си върху млекопреработвателното предприятие в Елена като основен източник на ежедневно изпускане на суроватка и непречистени отпадъчни води.

Направили оглед на местата на заустване в реката, както и на локалната пречиствателна станция, в която следва да се пречистват формиращите се от дейността на мандрата битово-фекални и производствено отпадъчни води. Установили, че съоръжението не работи нормално, вследствие на което се наблюдава бяло оцветяване на водата и наличие на сиво-бяла утайка преди и в края на площадката на обекта. За констатираното нарушение екоинспекцията санкционира дружеството по реда на Закона за водите.

По време на проверката е взета водна проба в района след локалната пречиствателна станция от акредитирана Регионална лаборатория – Велико Търново, към Изпълнителна агенция по околна среда. Видимо взетата проба за анализ от изпуснатите рано сутринта отпадъчни води е с високо съдържание на механични примеси и белезникаво оцветяване. След получаване на протоколите от изпитването РИОСВ ще предприеме административно-наказателни действия съгласно чл. 69 от Закона за опазване на околната среда.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *