500 лв. за всяка майка с адрес в старата столица, средно образование и платени данъци

Общинските съветници от всички партии настояват от общинския бюджет да финансира техни предложения

 

500 ЛВ. ОТ БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА ПОЛУЧАВА ВСЯКА МАЙКА, КОЯТО РОДИ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА. Изискването за получаване на сумата обаче е майката да има поне от три години постоянен адрес в старата столица, минимум средно образование и да няма задължения към местната хазна. Така великотърновското кметство ще е първото в региона, което ще стимулира финансово майки. Предложението е на групата „Алтернативата на гражданите“, представлявана от доц. Светлозар Стойков и Тодор Тодоров. „Това е проява на отношение към младите семейства. Разбира се, трябва да бъдат определени точни критерии. Така Велико Търново ще се нареди сред българските градове, които имат подобни стимули на раждаемостта си – Несебър, Созопол, Монтана, Смолян, Козлодуй и др.“, коментират от формацията. Днес на извънредно заседание на Общинския съвет ще се гледа бюджетът на Община Велико Търново за тази година. Акцент в него е именно стимулирането на родилките и промяна на демографските показатели. Сходно е и предложението на групата на „БСП за България, АБВ и Движение 21“. Те настояват новородените в общината да получават и ваучер за 250 лв. Другата идея на левицата е да се създаде публично-частен фонд за подпомагане лечението и рехабилитацията на хронични и тежки заболявания на деца до 18-годишна възраст.

Според изчисленията – за първото предложение ще са нужни годишно около 175 000 лв., за второто – 80 000 лв. Тъй като обаче, ако бъдат приети тези две предложения, те реално ще влязат в сила от средата на тази година, то за 2020 г. разходите ще бъдат по-малко – съответно по 103 000 и 47 000 лв.

ГЕРБ с 10 предложения, които общинската хазна да финансира.

Най-голямата група в местния парламент – тази на ГЕРБ, опитва да издейства 300 хил. лв. за ремонт на ул. „Пенчо Цонев“ в Килифарево, която отвежда до съседното Плаково. 150 хил. лв. за спешна реконструкция на всички стъпала в областния град, улицата по Скалния венец, която свързва „Козлодуй“ и „Мармарлийска“, за 1,3 млн. също са сред приоритетните обекти. Управляващите издействат финансиране от 900 хил. лв. и за ул. „Борис Богданов“, както и за междублокови пространства и паркинги във всички точки на града.

Колегите им от „Българска демократична общност“ настояват за обновяване на отсечката към Никополис ад Иструм и подкрепят ГЕРБ за трасето на Скалния венец. Формацията настоява и да се направи трибуна за поне 150 места на новия терен на Спортното училище „Георги Живков”, което вече носи името на Трифон Иванов.

Множество ремонти на отсечки в кв. „Света гора“, направа на легнали полицаи, места за паркиране и отдих в района на панорамния жилищен район под университета настояват да покрие тазгодишния бюджет от групата на ДПС. Поставянето на пейки и проектиране на канализация е другото, което лидерът Гюнай Далоолу и колегата му Сунай Мунков предлагат да се финансира.

Двойно увеличение на средствата за масов спорт в общината – от 33 на 66 хил. лв., и почасово отдаване на спортните съоръжения в школата пък е предложението на съветничката Елена Чамуркова от групата на „Демократична България”.

Стилян НАЙДЕНОВ

10 коментара за “500 лв. за всяка майка с адрес в старата столица, средно образование и платени данъци

 • 11.02.2020 в 10:22
  Permalink

  Похвално е това за стимулирането на родилките и критериите, които са заложени, въпреки че е твърде скромно и надали би било стимул за повишаване на раждаемостта, но все пак е по-добре от нищо . Има още мнооого фактори, които може да предприеме общината с оглед по висока раждаемост и задържане на младите хора в града ( да не ги изброявам, ясни са на всички ни ) ….

  Отговор
  • 11.02.2020 в 11:33
   Permalink

   Проверявайте си данните и в Лясковец,и в Горна Оряховица,и дори в Полски Тръмбеш я има тая финансова помощ,но малко глупаво да определят къде да бъде родено детето,има толкова хора с проблеми и ослужнения,да помислят по добре върху критериите за отпускане…

   Отговор
 • 11.02.2020 в 10:48
  Permalink

  Добро начало!
  Все пак нека да са жители на община Велико Търново, да не се делим.

  Отговор
  • 11.02.2020 в 11:31
   Permalink

   Кога общинските съветници ще започнете да работите наистина в полза на общината !!!!! КОГА!!!!!

   Отговор
   • 11.02.2020 в 12:30
    Permalink

    те и сега работят в полза на Общината, въпросът е кога ще заработят за НАС

 • 11.02.2020 в 15:04
  Permalink

  Чшшш туа си е СКРИМИНАЦИЯ!
  Кат са училе, значи пари си искарват, не им требат

  Отговор
 • 11.02.2020 в 16:00
  Permalink

  Ако се добави и да е работила на пълен работен ден последните три години ще е най-справедливо!

  Отговор
  • 11.02.2020 в 16:38
   Permalink

   А, не 3, 30 години минимум трудов стаж трябва, бе, болярино велики! Малоумник! Откъде трудов стаж, ако е била студент или е току-що завършила средно?

   Отговор
 • 11.02.2020 в 18:49
  Permalink

  ние сиганите, кат не сме учили заначи не сме ора. таака ли?

  Отговор
 • 11.02.2020 в 22:17
  Permalink

  Похвално е предложението за подпомагане на майките при определените условия,а сега малко и за инвестициите!!!искам да попитам: защо само общината ще прави улицата на скалния венец,частните инвеститори,щом правят блокове за много милиони!,не са ли задължени най напред да построят инфра структората,както е в другите държави и тогава да строят.Аз се учудвам-как за центъра и неговите улици по които вървят стотици деца от две училища,да няма тротоари,дупки по половин метър,но явно няма кой да постави въпроса,въпреки обещанията.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *