Общество

Музеят показа макети на гербове по повод 21-вия рожден ден на Областната управа

МАКЕТИ НА ГЕРБОВЕ НА БЪЛГАРИЯ ПОКАЗА ВЧЕРА В ОБЛАСТНАТА УПРАВА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията беше акцентът на тържеството по повод 21-вия рожден ден на Областната администрация.

С два макета на герба на България, изработени от дърво, започва експозицията. И двата са украсявали за определено фасадата и залата на читалище „Надежда“ в старата столица. Единият е вариант на герба от началото на XX век, а другият макет е на герба, приет от Търновската конституция през 1879 г. Той е бил монтиран в залата на най-старото търновско читалище, където са се провеждали последователно Третото, Четвъртото и Петото Велико народно събрание.

В експозицията са показани още гербът, приет през 1971 г. – извезан върху плат и като метална пластика. Металният герб е изработен в Локомотивното депо в Горна Оряховица. Във витрините е изложена и емблемата, с която България отбелязва двата космически полета, в които има българи – единия през 1979 г., когато в Космоса полита Георги Иванов, и втория през 1988 г., когато лети Александър Александров.

Музеят показва и буквите от надписа „Окръжен народен съвет“, които са стояли върху сградата на Окръжния народен съвет през 80-те г. на XX век.

„Символите на Третата българска държава“ се нарича изложбата, с която Областна администрация чества 21-вия си рожден ден. „За мен е чест да посрещна всички представители на различни институции от десетте общини, които влизат в състава на област Велико Търново. Това става с указ на президента на България през 1999 г., когато страната ни е разделена на 28 области и Велико Търново става център на една от тях. В състава на областния център влизат 10 общини“, припомни историята на администрацията настоящият областен управител проф. Любомира Попова.

Тя благодари на колегите си, които са работили в институцията през всички тези 21 години, и каза, че само когато зачитаме приемствеността и традициите, можем да утвърдим Областна управа като институция с достойнство.

По традиция за почерпката се погрижиха възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Празникът започна с освещаване на сградата, на чиято фасада вече стоят цветовете на българския трибагреник. След което отец Славчо отслужи водосвет за здравето на всички служители.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *