От Центъра за социална рехабилитация и интеграция учат на самостоятелност деца в домовете им във Велико Търново

ЕКИПЪТ НА ЦЕНТЪРА ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА ОТСКОРО ПРАВИ ДОМАШНИ ПОСЕЩЕНИЯ НА ТРИ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ. Специалистите напускат работната си среда, за да може да подпомогнат малчуганите вкъщи, тъй като излизането от жилището крие риск за здравето и дори живота на хлапетата. Звеното има възможност да предоставя социалната услуга по домовете и на други свои потребители, в случай че здравословното им състояние се влоши.

„Два от случаите са на деца, за които има потенциална опасност от респираторни заболявания извън домашната среда. Третото дете бива подпомогнато от персонала по отношение на систематизирането на ежедневните дейности в домашна среда и за изграждането на умения за самостоятелност“, информира Ваня Иванова, управител на Центъра.

Специалистите в звеното вероятно ще разширят още обхвата на услугата си по отношение на местоположението, тъй като предстои среща между всички общински социални структури и директорите на учебни заведения във Велико Търново. По този начин ръководителите на училища ще бъдат запознати по-обстойно с видовете подкрепа за деца с проблеми, които предлагат местните социални услуги, и ще насочват нуждаещите се школници към тях. От своя страна социалните експерти ще могат да реализират своите практики и методи дори в учебна обстановка.

В Центъра работят логопед, социален работник, социален педагог, рехабилитатор и арттерапевт. Обикновено децата получават комплексна подкрепа от тях и рядко се случва да ползват почасови услуги само от един специалист. Работата се структурира в зависимост от възможностите на потребителите.

„Миналата година в Центъра работихме по 70 случая на деца с различни по форма, степен и вид затруднения и заболявания – детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуална недостатъчност, мускулна дистрофия, синдром на Даун и т.н. Успяхме да реализираме много от целите, които си бяхме заложили“, съобщи Иванова.

От няколко месеца в звеното боравят и с модерен компютърен софтуер, който позволява безпроблемното общуване с неговорещи малчугани. Това представлява компютърна програма, която се инсталира върху таблет или смартфон и чрез символи и звуково изразяване на устройството децата споделят желанията и потребностите си. Чрез системата те могат да заявят какво искат за хапване, с коя играчка да се забавляват и въобще всичко, което им е необходимо в ежедневието.

Управителят на Центъра допълни, че през 2020 година екипът ще се стреми да повиши социалните умения на малчуганите и тяхната адаптивност.

„Планираме да издадем специално помагало, с което да покажем дейности и напътствия, чрез които децата да придобият по-голяма самостоятелност. То ще е като продължение на първата ни книжка, която информира децата и родителите какво представляват услугите в центъра, и дава възможност за задочно запознаване със специалистите ни“, заяви Иванова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *