Подземните съдове за смет за 10 000 лв. оцеляха само седмица

По кадри от охранителните камери търсят кой потроши новата придобивка

 

НОВИТЕ ПОДЗЕМНИ СЪДОВЕ ЗА СМЕТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, С ЕДИНИЧНА ЦЕНА БЛИЗО 10 000 ЛВ. ВСЕКИ, ОЦЕЛЯХА МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ СЕДМИЦА. Част от тях вече са потрошени и подлежат на спешен ремонт, защото са неизползваеми. „Нямам думи, въпрос на възпитание и морал е. Ще разгледаме охранителните камери в района, за да заловим злосторника, който трябва да си плати всички щети“, коментира главният еколог на старата столица Зорница Кънчева.

През уикенда неизвестни засега лица строшиха капаците на съоръженията за отпадъци на площада пред крепостта Царевец. Първите три групи контейнери за смет, разположени изцяло под земята, бяха сложени преди броени дни до Паметника на обесените, в района на Музей „Възраждане и Учредително събрание” и до паркинга на ул. „Никола Пиколо“. Строшените съдове на площада пред крепостта пък от кметството бяха поставени преди малко повече от седмица.

Подземните контейнери са от т.нар. „двойки“, като количеството отпадъци във всеки от тях е колкото от съдовете от типа „Бобър”. Съоръженията се използват пилотно в старата част на града, която е най-посещавана от туристи. Поетапно такива контейнери ще бъдат монтирани и в останалата част.

Скрити съдове за смет ще има и по бул. „България“ и ул. „Никола Габровски“. Идеята е с поставянето да се подобри обликът на града, а от хигиенна гледна точка се предотвратяват неприятните миризми от отпадъците, както и разпиляването им от самите съдове. Изграждането на контейнерите бе възложено на старозагорската фирма „Инженерингова компания сити газ“ ЕООД, която бе избрана за доставка и монтаж след обявената още през май миналата година обществена поръчка.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Преслав НЕДЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *