Шеф-готвач на ресторант с три звезди Michelin в Барселона преподава на ученици от Гимназията по туризъм

Възпитаниците на великотърновското школо участваха в майсторски класове на световни кулинари

 

ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ УЧАСТВАХА В МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ ПО ГОТВАРСТВО. Бъдещите шеф-готвачи от Велико Търново имаха шанса да почерпят опит от шеф-готвач Емил Минев – българина, управлявал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите. Днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Англия и отговаря за подбора на преподавателите в академията.

Учениците са били част и от заниманията на Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона с три звезди Michelin, работили са и с представителите на балканската кухня от Босна и Херцеговина, Албания и Турция.

Децата са учили как традиционните продукти за един селски район на Албания – фермерски и диворастящи, могат да се превърнат във вкусни и модерни ястия. Станали са съпричастни с философията на екогастрономическото движение Slow Food. Не само като възможност за развитие на малките производства в страната, но и като култура на отговорно поведение в кулинарията към земята и околната среда. GastronomiX 2020 e единственият по рода си у нас кулинарен форум за професионалисти. За поредна година форумът се провежда в рамките на изложението за хотелско и ресторантьорско оборудване – СИХРЕ. Форумът се състои от майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, както и презентации с демонстрационно готвене на различни актуални теми. Особено интересна за учениците е била националната квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание за млади готвачи в света Bocuse d’Or България, на което участваха и бивши възпитаници на гимназията.

Успоредно с майсторските класове, момичетата и момчетата от старата столица са се включили и в семинара „Разговори с хотелиери: Как да създадем успешен хотел?“, където са слушали за това какво значи добро функциониране на хотела, инвестициите, модерните технологии и практиките за успешен бизнес. Бъдещите хотелиери са получили и съвети за успешен бизнес и в дигиталната среда, най-често срещаните грешки в сайтове на хотели и ресторанти и правилната онлайн комуникация с клиентите и Facebook чатботове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.