909 четения

В Спешна медицинска помощ сортират сигналите по цветове

Често пациенти звънят на 112 и за висока температура

 

ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ПРАВО НА БЕЗПЛАТНА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА ЗДРАВНООСИГУРЕНИ, ИЛИ НЕ. Когато сигнализираме за влошено здравно състояние на телефон 112, линейка идва до посоченото място и след като лекарският екип извърши преглед, се преценява дали е необходимо транспортиране на човека до болница. Тези услуги се финансират от държавата и според последни данни повече от 1/3 от случаите всъщност не са наистина спешни. Оказва се обаче, че масово се злоупотребява със спешните екипи, а реанимобилите се ползват за безвъзмездни таксита.

Сигналите се сортират от здравните работници в три категории, обозначени в цветовете червено, жълто и зелено. Червени са случаите, когато пациентът е с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с висока вероятност от смърт. При тях трябва да се предприемат незабавни интервенции и линейката пристига до 8 минути на посочения адрес. Жълтите касаят потенциално нестабилните спешни пациенти, при които има вероятност за опасност за живота и са налице признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане, които могат да прогресират. На тях медицинският екип реагира до 20 минути. Зелените са стабилни пациенти, които имат нисък потенциал и риск от настъпване на тежки последствия или усложнения към по-тежко състояние, и за тях болните може да чакат до два часа.

НЕ ВСЕКИ ОБАЧЕ Е НАЯСНО КОГА СЕ НАЛАГА ИЛИ НЕ СЕ НАЛАГА ТЪРСЕНЕТО НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ. Липсата на информираност може да се окаже пагубна за някого, който е с инфаркт, но през това време спешните екипи са откликнали на обаждания за… висока температура. Това е и най-честият повод, за който млади родители звънят на телефон 112. Високата температура не е спешно състояние, а симптом на остро заболяване, което се лекува от общопрактикуващия лекар. Невъзможно е обаче всяко джипи да е на 24-часово разположение, затова може да се разчита на медицинските центрове, с които той има договор за обслужване на пациентите му в извънработно време. За Велико Търново тази услуга предоставя т.нар. Неотложен кабинет в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, който работи нощем, през уикендите и в празничните дни. За висока температура следва да се извика спешна помощ, ако детето получи гърч или има и болки в корема.

Линейка е основателно да се извика при тежки травми, при които транспортът трябва да стане при специални условия. Например при нараняване на гръбначния стълб – вратът на болния не трябва да се огъва, за да не се прекъсне гръбначният мозък. В тези случаи пациентите се транспортират с шина.

Обилното кървене е спешно състояние, което трябва незабавно да се овладее от медик.

Ако човекът е в безсъзнание, също се налага оказване на спешна помощ.

Инфаркт, инсулт, електрически изгаряния, внезапна липса на дихателна дейност, продължително стоене в помещение с пожар, поглъщане на предмети, лекарства и препарати и наличие на открити фрактури изискват спешен медицински транспорт.

Всеки неоснователен сигнал струва на държавата средно около 200 лв., които отиват за гориво, амортизация, човешки труд и лекарства.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *