245 четения

Житният режим на учителя Дънов през 2020 започва на 12 февруари

През 2020 година, популярният житен режим на учителя Петър Дънов започва на 12 февруари (сряда) и продължава до 21 февруари (петък).

За да успеем да достигнем 100 процента успеваемост, най-важно при изпълнението на режима са спокойствието и търпението.

Уникалната диета се прави всяка година, в различни дни през февруари, веднага след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната – за най-пълноценно изчистване на организма.

Изключение правеше изминалата 2019 година, когато житният режим започна през месец януари.

Целта му е пречистване на организма от тежките храни, които сме приели през зимата и подготовка преди пролетната енергия да е пробудила силите на природата за нов живот. “Лечебната диета” намира все повече привърженици, които минават на десет дневния житен режим на учителя, като целта не е сваляне на килограми, а намиране на душевно спокойствие.

По принцип той се спазва 30 дни – 10 дни подготовка, 10 дни активен детокс и 10 дни захранване. Захранването е изключително важна част от процеса, тъй като подготвя тялото ни за нормална храна, без да го стресира.

Необходимо е да се консумира много вода! Препоръчва се тя да бъде преварена и трапезна и дневният й прием да не е по-малко от литър и половина. Избягвайте да пиете вода от чешмата.

Без сладкиши и тестени изделия! Без кафе и алкохол!

Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Бялото брашно и белият хляб не са препоръчителни, тъй като при меленето се премахват обвивката и зърното, в които са концентрирани голямата част от полезните характеристики. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”.

Какво трябва да знаем, преди да вземем решение за спазване на режима: 

– Периодът в началото на февруари може да бъде неподходящ за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, а по това време има завишена опасност от грипни заболявания. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.

– Пшеницата, която консумирате, може да бъде ГМО, затова използвайте само Био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като спелта или лимец. 

– Режимът не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен). 

– Водата, която се използва за този режим е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и нека тя да бъде трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата. 

– При всички положения, консултирайте се със специалист, преди да започвате по-драстични хранителни режими. 

Как протича житният режим?

Още от вечерта измийте 100 града жито, сложете го в термос и го залейте с вряла вода. На сутринта, половин час преди закуска, изпийте житената вода, като добавите към нея мед и лимон.

Самата течност се „дъвче”, тъй като висшите духовни центрове в мозъка се хранят с веществата от устата. На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”.

Разделете покълналото жито на три равни части – по 1/3-та за сутрин, обед и вечер. След половин час се изяжда 1 ябълка, след половин час  – 1/3 от житото и накрая след половин час се изяждат 3-те ореха.

Обед и вечер спазвате същата последователност на приемане на храните през половин час, като за препоръчване е вечерното хранене да приключи до залез слънце или до 18.30 часа.

По време на поста черупките и обелките трябва да се събират, за да се заровят на чисто място, след приключване на режима.

На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи.

И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”. С нея се прави отпостване от режима.

Тя се приготвя по следния начин: В половин  или един литър студена вода  се слагат  да се сварят три средно големи обелени картофа. Във водата не се добавя нищо друго – нито сол, нито морков, нито лук. След като се сварят картофите, преди консумация, може да добавите ситно нарязан магданоз и малко лимон. Супата се консумира от обяд до вечерта на 10-тия ден от същинската част на режима.

Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб и т.н.

Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *