Броят на антарктическите пингвини е намалял рязко

Броят на антарктическите пингвини в някои колонии в Западна Антарктида е намалял със 77 процента, откакто са преброявани през 70-те години на миналия век, съобщиха учени, изследващи въздействието на климатичните промени върху този отдалечен район, цитирани от Ройтерс.
Антарктическите пингвини обитават острови и тихоокеанското и антарктическо крайбрежие на ледения континент. Те се хранят с крил.
„Намаляването на броя на пингвините е определено драматично – каза Стив Форест, биолог, присъединил се към експедицията на американския Североизточен университет и университета в Стоуни Брук. – Нещо се случва с фундаменталните градивни части на хранителната верига тук. Храната е по-малко и това намалява броя на птиците в популациите все повече и повече. Въпросът е дали това ще продължи“.
Научната експедиция е организирана с два кораба на „Грийнпийс“ до Западна Антарктида от 5 януари до 8 февруари. Учените са правили наблюденията лично и с дронове, за да оценят мащаба на пораженията.
Броят на антарктическите пингвини в един от основните им хабитата – о-в Елефант, е намалял с 60 процента от предишното им преброяване през 1971 г. Сега развъждащите се двойки са по-малко от 53 000.
„Макар и роля да имат няколко фактора, всичките данни, с които разполагаме, насочват, че промените, които наблюдаваме, се дължат на климата“ – каза Хедър Линч от университета в Стоуни Брук.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *