Здраве

Д-р Калоян Йорданов ще преглежда безплатно възрастни с ортопедични проблеми във Велико Търново

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ЗА ПАЦИЕНТИ НАД 60 ГОДИНИ, КОИТО СТРАДАТ ОТ БОЛКИ В КОЛЕННИТЕ СТАВИ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Домакин на събитието е ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ по инициатива на ортопеда д-р Калоян Йорданов. Медикът ще преглежда безплатно на 21 февруари от 14:00 часа.

Специалистът избрал да проведе консултации в това направление, тъй като артрозата на коляното е най-често срещаното заболяване при пациенти от третата възраст. Ако болестта не бъде лекувана, след време може да доведе до сериозни усложнения и влошаване на общото състояние на пациента. Предполага се, че около 40% от лицата, навършили 75 години, страдат от нея, а причина за развитието й могат да бъдат много фактори – генетична предразположеност, пол, възраст, следменопаузни промени, травма, свръхтегло, тютюнопушене, прием на алкохол, характер на професията, която упражнява пациентът, и т.н.

По отношение на лечението на артрозата се прилагат неоперативни и оперативни методи. Към първите спадат различни видове медикаментозна терапия, физиотерапевтични и рехабилитационни процедури и други. Когато се налага хирургична намеса, ортопедите прилагат артроскопското лечение, коригираща остеотомия, ендопротезирането на ставата. Успешното повлияване зависи от това дали заболяването е навреме диагностицирано.

Всички, които желаят да бъдат прегледани безплатно от д-р Йорданов в рамките на инициативата, следва да носят рентгенова снимка на проблемната коленна става или направление от личен лекар за образно изследване. Освен това консултациите ще се провеждат след предварително запазен час. Записванията се правят на регистратурата на ДКЦ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ или на телефон 0884 929 198.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *