Парабените в козметиката на майките влияят върху теглото на дъщерите им

Жените, които използват козметични продукти с високо съдържание на парабени по време на бременността си, е по-вероятно да родят по-тежки момичета, съобщи Ройтерс.
Момиченцата се раждат с по-високо тегло и е по-вероятно да бъдат с наднормено тегло до осемгодишна възраст, ако майките са използвали гримове, лосиони и друга козметика с парабени, установиха специалисти от медицинския център на университета в Лайпциг, Германия.
Освен това има доста други фактори, които играят важна роля за натрупването на килограми, като висококалорична диета или липса на движение и спортна дейност, каза един от ръководителите на изследването Тобиас Полте.
Парабените често се използват в козметиката като антимикробно средство и консервант. Те влияят върху жлезите с вътрешна секреция, които регулират репродуктивните хормони, както и хормоните, свързани с растежа и метаболизма.
Изследването установи пряка връзка между повишените нива на парабени в урината на бременни жени и теглото на новородените им момиченца. Няма обаче връзка между парабените у майката и теглото на бебета им момчета.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *