100 четения

Вълчица преброди 14 000 км в търсене на любовта

Млада сива вълчица преброди малко над 14 000 километра за две години из САЩ в търсене на партньор, съобщи в. „Гардиън“.
През януари 2018 г. младата вълчица, наречена от учените ОР-54, напуска семейството си в Орегон и пресича границата с Калифорния. Тя е с радиопредавател на каишка, поставен й от учени, които изучават и проследяват животните от този застрашен в САЩ вид.
ОР-54 се скита из планини и пасища, убива добитък, за да се прехранва. Два пъти се връща при родителите си в Орегон. Миналата есен се отправя към Невада. Всеки ден тя изминава средно по 20 км в търсене на любовта.
„Напускането на семейството е нещо нормално за млад вълк“, казва Амарок Уайз, биолог в неправителствения Център за биологично разнообразие. „Когато вълците станат на година и половина и на две години, те напускат семейството и се отправят в търсене на партньори и на собствена територия“, обяснява Уайз.
В семейството на ОР-54 нещата стоят по същия начин – баща й ОР-7 години наред търси партньорка в Калифорния, преди да се върне в Орегон и да се сдобие с потомство.
ОР-54 стига до най-далечната южна точка на Калифорния от всички вълци от 1924 г. досега. Миналата седмица тя е открита мъртва в окръг Шаста в Калифорния. Изследват се причините за смъртта на вълчицата. ОР-54, която била на три години, така и не успява да срещне партньор и да стане майка.
Сивите вълци са почти напълно унищожени през деветнадесети и двадесети век в САЩ чрез целенасочени действия на правителството. Защитници на природата и биолози се опитват да възстановят популацията, но тя все още е твърде малобройна. В Калифорния са регистрирани около 20 сиви вълка от 2011 г. досега.
Вълците търсят партньор, като маркират терен с урина и се връщат да го проверят след известно време. Фактът, че ОР-54 така и не си намери партньори и не се установи, ни навежда на мисълта, че в района няма много вълци, казва Уайз.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!