1189 четения

Иван Звездев спечели сляпата дегустация в Сухиндол

КУЛИНАРНИЯТ СПЕЦ ИВАН ЗВЕЗДЕВ СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО В КАТЕГОРИЯТА „СЛЯПА ДЕГУСТАЦИЯ“ В СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ДЕГУСТАЦИЯ НА ДОМАШНИ ВИНА И РАКИИ, което се проведе миналия ден в Сухиндол. Три червени и две бели вина е трябвало да опитат тези, които са се престрашили да се пробват в най-новата категория в надпреварата. Целта е била дегустаторите да познаят гроздето, от което е направено виното. „Даже и аз не успях да се справя така, както Иван Звездев. Но той се оказа не само кулинар, а истински познавач и в питиетата“, каза кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. И допълни, че Звездев е гост на Сухиндол често, а този път е тук, за да направи поредица за вкусотийки от Сухиндол.

70 майстори на домашни вина и ракии са участвали в дегустацията, която 15 г. вече е част от програмата, с която Сухиндол отбелязва празника Трифон Зарезан. По традиция събитието премина под мотото „Много поколения, една традиция във всяка капка“.

В 11 категории се проведе тази година дегустацията. Комисията, чийто председател беше инж. Станимир Стоянов, оценява качествата на няколко вида вина – каберне, мерло, шардоне, мускат, розе, бял и червен пелин, както и на плодови и гроздови ракии.

Повече от 30 награди раздаде журито по време на опияняващото състезание. Една-единствена дама успя да стигне до почетната стълбица, но пък за сметка на това се качи два пъти на първото място. Светлана Трифонова стана победител в две категории – за бяло вино „Мускат“ и розе.

Страхил Страшилов, Александър Александров, Методи Гърбов – Зет, Ферхан Рафиев, Венелин Алтънов спечелиха по няколко отличия в различните категории. „Оказа се, че през последните няколко години едни и същи винопроизводители печелят призовите отличия, като само си разменят първото, второто и третото място. Което показва, че тези хора са се специализирали и са станали отлични винопроизводители“, коментира още инж. Чернев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!