5030 четения

От четири месеца 26-годишна търновка живее като номад в Азия

Александрина заряза престижна работа и спокойно ежедневие, за да пътешества само с раница на гръб по далечни земи

 

НОЩУВКИ В КОЛИБИ, А ДРУГ ПЪТ В ЛУКСОЗНИ ХОТЕЛИ, САФАРИ, ОПОЗНАВАНЕ НА ДРЕВНИ СВЕЩЕНИ МЕСТА И КУП ДРУГИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ ПРЕЖИВЯВА 26-ГОДИШНАТА АЛЕКСАНДРИНА ДИМИТРОВА от старата столица. Нейната мечта била да изпита удоволствието от номадския начин на живот и заедно с любимия си Мартин Тодоров се впуснала в тази одисея. Двамата начертали подробен план на своето пътешествие и от три месеца и половина странстват из Азия. Вече са обиколили почти цяла Индия, а в момента снимат реклама за хотел в щата Керала. Младата болярка споделя, че тамошните проявяват голям интерес към пребиваването им в страната на контрастите и почти на всяка крачка ги преследват досущ като папараци с молба да се снимат с тях. По думите й, индийците много се вълнуват да видят европейци, или както те ги наричат „бели“ хора. Всеки иска да ги пипне, да се докосне до тях и да ги поздрави. Александрина и Мартин почти всекидневно публикуват видеа от преживяванията си в страницата https://www.facebook.com/pg/c0smic.giggle, където получават и покани за гостуване в други населени места.

Александрина и Мартин с козле на 6 дни във ферма в щата Керала, Индия

Двамата ентусиасти планирали в продължение на година и половина своето приключение. Тя работела като технически сътрудник в онлайн сайт за пазаруване, а той, макар че е завършил право, бил част от фирма за обработване на документи. Когато успели да съберат достатъчно спестявания, напуснали България и се отправили към Азия.

„Решихме да предприемем това пътуване, защото времето минаваше и тъй като в живота обикновено след дипломиране от университета идва ред на децата и семейния живот, осъзнахме, че ако сега не рискуваме, никога няма да се случи. Избрахме маршрута, по който да се движим. Мартин започна да приема по-сериозно фотографията и се научихме да правим и обработваме видеа, за да може да представяме по-добре местата, където ходим“ разказа Александрина.

Александрина и Мартин на летище София, преди да излетят за Ню Делхи

Отпътували със самолет на 3 ноември 2019 година. Когато кацнали в Ню Делхи, в световните медии непрекъснато се въртяла новината, че в момента най-мръсният въздух е в Индия. Превишението на фините прахови частици било неколкократно по-голямо от нормата, затова влюбените решили да се отправят за известно време към Непал.

Едно от семействата в Катманду, отворили сърцата и дома си за чужденци от цял свят.

„ИЗПОЛЗВАМЕ СПЕЦИАЛНА ИНТЕРНЕТ ПЛАТФОРМА, ЧРЕЗ КОЯТО МОЖЕШ ДА НАМЕРИШ БЕЗПЛАТНО ПРИ КОГО ДА ОТСЕДНЕШ. Представлява нещо като културен обмен. В Непал ни прие едно много бедно семейство в село, близо до Катманду. Тамошните живеят от три години в хамбари заедно с животните си, защото голямо земетресение е разрушило домовете им. В постройката нямаше никакви мебели, нямаше баня и тоалетна. Къпахме се с маркучи. Хранеха ни с тяхното основно традиционно ястие, което включваше ориз, картофи и спанак без никакви подправки“, сподели тя.

С деца от семейство, което приютява пътешественици, в малко непалско селце

 

 

Парк „Читуан“, Непал – неповторимата емоция да си част от джунглата.

Търновката е категорична, че това било най-екстремното преживяване от пътешествието до момента. Изкачили са с водач връх Пунхил, който е висок 3210 м. Посетили национален парк „Читуан“, където се разходили с лодка край крокодили, срещнали носорози и слонове в невероятно красивата джунгла. След седмица решили да се върнат в Индия и за целта пътували на стоп. Китаец се съгласил да ги извози до границата и след това тръгнали от най-северната част на страната. С влак обикаляли от щат на щат и така стигнали до най-южната точка на държавата. В различните места отсядали при различни домакини, а когато нямало къде да нощуват, спели в хостели.

„Индия наистина е страната на контрастите. Само една погрешна уличка може да те отведе от изключително луксозен квартал до гето. Разликата в манталитета тук и в България е огромна. Иначе успяваме да комуникираме нормално с всички на английски език. Когато не можем да открием някой обект, тамошните ни упътват и не се е случвало някой да ни подведе“, разказа 26-годишната жена.

В момента двамата са отседнали в модерен хотел в град Нериямангалам, щата Керала. Получили покана от собствениците, които пожелали Александрина и Мартин да участват в реклама на мястото, а в замяна им предоставят безплатни нощувки и храна. Пребивават там седем дни, но ако трябва да платят за престоя си, трябвало да платят по 700 долара на човек.

ПО ДУМИТЕ НА АЛЕКСАНДРИНА, ТОВА Е НАЙ-ЛУКСОЗНАТА ДЕСТИНАЦИЯ, КОЯТО СА ПОСЕЩАВАЛИ. В ЩАТА ОБАЧЕ ИМА ТРИ ДОКАЗАНИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС.

„Заразени са трима ученици, които са били на посещение в Китай. Те са изолирани и под карантина, също както и близките и приятелите им, с които са били в контакт. Не се страхуваме от вируса и категорично не усещаме паника сред населението“, подчерта ентусиастката.

Тя определи като най-интересно място, в което са ходили, Варанаси – един от най-старите обитаеми градове на земята. Живущите там вярват, че най-възвишеният начин човек да си отиде от този свят е, като бъде кремиран на брега на река Ганг, а прахът му, разпръснат във водата. Според тях този ритуал прекъсва цикъла на живота и спира прераждането, но не всеки може да си го позволи.

„Ако някое семейство няма достатъчно средства да плати за обредния обичай, кремират наполовина покойника и пускат останките във водата. Затова често се случва, ако плаваш по реката, да видиш някой плуващ крак или ръка…“, разказа Александрина.

Спомените, които двамата натрупали, са много, но категорично не могат да задоволяват изцяло апетита им за приключения. Според плана им маршрутът, който са начертали, включва още Шри Ланка, Мианмар, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Виетнам и т.н. Твърдят, че ще продължат, докъдето им стигнат спестяванията. „Навсякъде бихме отишли. Искаме да опознаем Африка, Австралия и Южна Америка“, допълва търновката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “От четири месеца 26-годишна търновка живее като номад в Азия

  • 13.02.2020 в 17:29
    Permalink

    Твърде лекомислено гледат на биологичното оръжие, наречено коронавирус.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *