642 четения

Община В. Търново ще харчи близо 100 млн. лв. тази година

Даниел Панов: „Повече пари ще има за образованието, културата и ремонти по кварталите“

 

С ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПРИЕ РЕКОРДНИЯ В ИСТОРИЯТА НА БОЛЯРСКИЯ ГРАД БЮДЖЕТ 2020 НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Кметът Даниел Панов представи макрорамката, основните финансови показатели, приоритетите и политиките. Старопрестолният град и Общината започват 2020 година с 96,6 милиона лева, но съгласно досегашната практика сумата ще надхвърли 100 млн. лв. Стойността на бюджета отразява устойчивата тенденция на развитие на старопрестолния град и общината, а той бе приет на извънредна сесия във вторник вечерта.

„Благодаря за подкрепата, благодаря на целия екип в администрацията, работил усърдно по съставянето на бюджета, който е консервативен, реален и изцяло възможен. Макрорамката е с около 5% повече спрямо 2019 година. Без да увеличаваме данъците и такса смет, планираме с 6% повече местни приходи“, коментира Даниел Панов.

Кметът очерта основните политики и приоритети, сред които са обновяване и развитие на публичната инфраструктура и по-добра свързаност на гражданите, включително чрез повече инвестиции в кварталите и населените места, изграждане на атрактивна образователна среда, грижа за хората, култура и развитие на културния туризъм.

Увеличени са средствата за всички основни функции, като най-голям е ръстът за образование. Расте издръжката и в ресори здравеопазване, социални дейности, култура – за читалища, библиотеки, музеи и др. С близо 3,8 милиона лева от местните приходи ще бъдат дофинансирани редица дейности – издръжка на училища и детски градини, детски ясли, пенсионерски клубове, спорт и др.

ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е В РАЗМЕР НА 36,6 МИЛИОНА ЛЕВА – С 23% ПО-ВИСОКА СПРЯМО 2019 ГОДИНА. Обектите, по които през годината ще започне незабавно изпълнение и за които са в ход процедури за реализация, са на стойност над 15 милиона лева. Планиран е старт на обновяване на ВиК и настилки на последните улици в кв. „Варуша“, които все още не са ремонтирани, реконструкция над 17 км пътища, улици и кръстовища – бул. „България“, пътната мрежа в кв. „Света гора“ и кв. „Асенов“, обходен път зад крепостта Царевец, включително и изграждането на два нови моста над р. Янтра, ул. „Опълченска“ заедно с целия северен вход на града, отсечки в кв. „Картала“ и кв. „Зона Б“. Реализирани ще бъдат инвестиции в градския транспорт, организацията на движението и паркирането, ще завърши изграждането на новата детска градина „Шареният замък”. През годината продължава модернизацията на училища и детски градини, подобряването на социалната и туристическата инфраструктура. С 10% повече са средствата по програма „Местни инициативи“ за населените места.

Културният календар е в размер на 1,1 млн. лева – близо два пъти повече от 2019 година. От 50 000 на 80 000 се повишава бюджетът на програма „Изкуство и култура“. 73 000 лева е стартовият размер на програма „Инвитро“.

Община Велико Търново управлява 18 проекта на обща стойност 48 милиона лева, финансирани по европейските програми. Сред най-големите от тях, чиято реализация предстои през годината, са за интегриран градски транспорт, за обновяване на близо 13 км улици и пътна мрежа в североизточната част на града, за изграждане на нов комплекс за социални услуги за хора с увреждания и др.

Предстои оценка на проектите за превръщането на бившия Пионерски дом в съвременен Младежки център, като е заложен и основен ремонт на сградата, за реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, за разширяването на Мултимедийния посетителски център и др. Стойността на тези проекти е над 7 милиона лева.

Един коментар за “Община В. Търново ще харчи близо 100 млн. лв. тази година

  • 13.02.2020 в 11:15
    Permalink

    Нека се правят ремонти, няма лошо, ама нека се обърне внимание на ул,,Момина Крепост, тая улица постоянно е разкопана и с проблеми с ВиК.Сутрин и вечер родители не могат да си приберат децата от Д.Г. СОНЯ, улицата е само копки и кал, СРАМОТА Е 21 век сме !!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!