124 четения

Обжалват в съда заповедта, която забранява настаняването на възрастни в дома в Горско Косово

КМЕТЪТ НА СУХИНДОЛ ИНЖ. ПЛАМЕН ЧЕРНЕВ ОБЖАЛВА В СЪДА ЗАПОВЕДТА НА АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, С КОЯТО СЕ ЗАБРАНЯВА НАСТАНЯВАНЕТО НА нуждаещи се в Дома за възрастни хора с деменция в Горско Косово. Въпреки че проверката на социалното министерство не констатира нарушения и недобросъвестно отношение на персонала към домуващите там, Агенцията за социално подпомагане отказа да отмени заповедта си. Затова кметът на Сухиндол е решил да я обжалва отново, но този път в съда.

Случаят около този дом гръмна в началото на годината, когато омбудсманът на България Диана Ковачева обяви, че условията в този дом са нечовешки, и сезира главния прокурор Иван Гешев.

„Истината е, че няма методология, която да казва колко квадратни метра се полагат на един човек в такъв дом. Има пропуски в нормативната база, липсват критерии и стандарти, а точно на тази основа нас ни санкционират с тази забрана. Домът в Горско Косово работи от много години и досега никога не е ставало дума за такива стандарти. Ние постоянно подобряваме базата, но няма как да я разширим, сградата си е сграда, каквато е била и когато там беше училище“, коментира инж. Чернев. И допълва, че в момента 60 души чакат, за да бъдат настанени в този дом.

ДО 2023 ГОДИНА ДОМОВЕ КАТО ТОЗИ В ГОРСКО КОСОВО ТРЯБВА ОКОНЧАТЕЛНО ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ и всички домуващи в тях да бъдат преместени в центрове за настаняване от семеен тип. За да осигури дом на болните от деменция хора, които сега в дома са малко над 50, инж. Пламен Чернев предлага терен и сграда и се надява да успее да се договори с агенцията и социалното министерство. „Теренът е близо до дома в Горско Косово, а сградата е бившето училище в съседното село Бяла река. Имам и още един, трети вариант – да преместим хората отново в Сухиндол, където има общински терен в регулация. Трябва обаче за много кратък срок да направим поне два такива дома, за да настаним хората и да осигурим работа на персонала“, обяснява инж. Пламен Чернев.

След това допълва, че според него и според експертите, тези центрове от семеен тип не са най-подходящата атмосфера за хора с деменция, защото голяма част от болните са постоянно лежащи и въобще не могат да се обслужват сами. „Има хора, които не познават близките си. Те винаги са със санитар до себе си, който ги къпе, облича и обгрижва във всичко. От сега домуващите в Горско Косово 50 души 10 могат да се изкъпят сами и да отидат до тоалетната, но дори и при тях винаги има санитар. Така че, даже и по двама в стая да ги настаним, това не решава въпроса за тях“, категоричен е кметът.

2 млн. лв. поне ще са нужни за изграждането на въпросните два центъра. Кметът трябва да намери това финансиране, да се договори със социалните институции, за да кажат те кой от трите варианта приемат. „Чак тогава може да бъде направено проектирането, да намерим средствата и да започне строителството евентуално. Надявам се да успеем до 2023 г.“, каза инж. Пламен Чернев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *