1679 четения

Семейство ветеринари общуват на езика на любовта с животните и мечтаят за собствена клиника във Велико Търново

Мадлен и Симеон Цоневи помагат на болни и пострадали двуноги и четириноги, почивните им дни са рядкост

 

МАКАР ДА РАБОТЯТ С ЖИВОТНИ, ЧИЙТО ИНСТИНКТ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ Е ПЪРВИЧЕН, ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ И СЪПРУЗИ МАДЛЕН И СИМЕОН ЦОНЕВИ НИКОГА НЕ СА СРЕЩАЛИ АГРЕСИЯ. Категорични са, че техните пациенти изразяват благодарността си по много топъл начин, от който хората могат само да взимат пример. Движеща сила в работата им е любовта и тя им се връща в двойни дози, когато успеят да помогнат на нуждаещите се животни. Мечтата на младото семейство е да отвори своя ветеринарна клиника за дребни животни в старата столица и да може да лекува екзотични видове.

Мадлен е от Велико Търново, а Симеон – от Стара Загора. И двамата са на 28 години. Завършили са ветеринарна медицина в Тракийския университет и в момента нейното работно място е аптека и амбулатория в Горна Оряховица, а неговото – говедовъдна ферма в село Страхилово.

Признават, че от деца били избрали професията си и нямали никакви колебания дали да се посветят на лекуването на животни.

„В моето семейство има само един лекар – чичо ми, но той е хуманен медик. Самият той ми каза, че мисли, че е много по-добра идея да уча ветеринарна медицина. Като малка тайно си вземах спринцовки от неговите и поставях инжекции на играчките. Освен всичко останало им правех системи, преслушвах ги и дори се изживявах като зъботехник“, споделя тя.

„Майка ми и баща ми са ветеринарни лекари. Запознали са се и са завършили заедно в Стара Загора. От малък ходех с татко ми по адреси и му помагах. Винаги сме имали и много домашни любимци, така че любовта към животните е направо наследствена в моето семейство“, признава Симеон.

КАКТО НЕГОВИТЕ РОДИТЕЛИ, И ТЕ С МАДЛЕН СЕ ЗАПОЗНАЛИ В СЪЩИЯ УНИВЕРСИТЕТ ПО ВРЕМЕ НА СЛЕДВАНЕТО СИ. 28-годишната търновка споделя, че забелязала своя любим още в първия ден от обучението си във вуза. След като се запознали, разбрали, че имат доста общи интереси, и често се случвало да пътуват заедно към родните си места. Симеон бил обаче в друга група и се засичали само по време на лекции.

„Той беше страшно добър по анатомия и прекарваше часове да обяснява на всеки, който го попита. Това много ме впечатли, защото с удоволствие и лекота помагаше на много колеги, включително и на мен. Двойка станахме зимата на трети курс, когато приятелството вече не беше достатъчно“, заяви тя.

По-късно освен Хипократова положили и брачна клетва, а преди малко повече от две години на бял свят се появил и синът им Симеон-младши.

Макар да имат голямо желание да практикуват заедно, в момента работят на различни места. Това обаче още повече ги сплотява, защото често търсят професионален съвет един от друг.

Пациентите им са от всякакъв вид и размер, като обикновено помагат на котки и кучета, а понякога лекуват морски свинчета и птици. Симеон в се занимава най-вече с говеда.

„Фактът, че пациентите ни не могат да изкажат какъв е проблемът им, прави работата ни по-трудна, но и по-интересна и изискваща. Голямо значение при нас има стопанинът да има добра представа за нормалното поведение на любимеца си и да е способен да забележи дори и малки промени, тъй като на тях разчитаме за анамнеза. Животните изразяват своята благодарност по много по-първичен и чист начин от хората“, обясни 28-годишният мъж.

„Винаги ми е било много мило, когато животното дойде и сложи глава под ръката ми или легне в краката ми. Забелязала съм, че някои животни разбират, че им помагаш, и не изпитват страх и притеснение, както се случва при повечето любимци. Имах един любим пациент, когато бях студентка – едно съвсем малко коте, което след система слагах в джоба на мантата. Направо заспиваше там“, споделя съпругата му.

„Случвало се е да държа котка в себе си, докато й тече системата, и тя да заспи в ръцете ми“, допълва с умиление Симеон.

ЦЯЛОТО ИМ ЕЖЕДНЕВИЕ Е СВЪРЗАНО С ЖИВОТНИТЕ, ТЪЙ КАТО СЛЕД РАБОТА ВКЪЩИ ГИ ПОСРЕЩАТ КУЧЕТА, КОТКИ, МОРСКИ СВИНЧЕТА И ЧИНЧИЛИ. Убедени са, че е много полезно, ако всяко дете свикне с домашни любимци от съвсем малко. По този начин е сигурно, че един ден то ще се превърне в състрадателен и добър човек не само към животните, но и към хората. Разбира се, котката или кучето непременно трябва да се обезпаразитяват редовно.

Младото семейство споделя, че няма много почивни дни и дори ги оприличава на рядко удоволствие. Когато обаче не се налага да преглеждат пациенти, всеки от тях се отдава на интересни хобита. Симеон свири на китара и обича да се занимава с изработка на дървени модели. Мадлен чете книги пише разкази, които по нейните думи може би някой ден ще видят бяла светлина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!