Шеф-готвачът Радослав Машков демонстрира как се готви без разхищение на продукти

27 ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА ЗАПОЗНАТИ С РАЗУМНОТО ГОТВЕНЕ, при което всеки продукт намира приложение и не се стига до разхищение на храната. Ценни съвети получиха от главния готвач на верига ресторанти „Бианко“ Радослав Машков, който им демонстрира ефектно, вкусно и лесно за правене тристепенно меню. Кулинарят приготви салата, предястие и основно ястие, като за целта използва зеленчуци, а от тях не са генерирани никакви отпадъци, тъй като са оползотворени изцяло. Шеф-готвачът запозна младите хора и с употребата на други хранителни продукти, чието приложение може да бъде без отпадък. Накрая учебниците и техните учители дегустираха приготвените блюда и дискутираха темата за разхищението на храната.

СЪБИТИЕТО БЕ ЧАСТ ОТ ПРОЯВИТЕ ПО РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОЕКТА „БЕЗ ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ“ НА МЕСТНОТО СДРУЖЕНИЕ „ВТ ИВЕНТС“, част от проекта „Твоята храна“ на фондация „Биоселена“.

Посланията на разработката бяха представени за първи път миналата есен по време на социално-здравния форум Family Days Expo. Те са насочени към всички хора, които не си дават сметка колко сериозен е проблемът. Според последни проучвания 55 процента от хранителните продукти, които българите купуват, накрая оставят неконсумирани и попадат в кофата за боклук, а в същото време 30 процента от семейния бюджет отива за храна. Организаторите припомнят трите най-важни стъпки срещу разхищението на храна – разумно пазаруване, правилно съхранение и цялостно оползотворяване на продуктите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *