428 четения

В. Търново и Сухиндол правят Трифон Зарезан световна туристическа атракция

Събират еленския бут и сухиндолската гъмза

 

ПРАЗНИКЪТ ТРИФОН ЗАРЕЗАН ДА СТАНЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ДЕСТИНАЦИЯ ЗАБЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРУПИ, иска кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. В момента той разработва тази идея заедно с дегустационния винен център на Самоводската чаршия във Велико Търново и туристическия център „Царевград Търнов“.

„Този празник и без това е запазената марка на Сухиндол. Тази година ще честваме царя на виното за 155-и път, което ще рече, че празнуваме още преди Освобождението. Защо да не го превърнем в дестинация? Много често чужденци и българи идват в Сухиндол, за да опитат виното ни, могат да идват специално на 14 февруари, за да стават част от тържествата, които винаги са пъстри и изключително атрактивни“, коментира инж. Пламен Чернев. Тази година той очаква на празника групи от Севлиево, София и Велико Търново, които ще дойдат в града специално за празника.

„И като казах, че честваме Трифон Зарезан вече 155 години, да кажа и това, че правим вино още от времето на траките, и доказателство за това е обредната плочка с бог Дионисий, открита в района на Сухиндол преди много години. Пазим една рецепта за правене на хубаво вино, която пък е от 1924 г., и в нея има точно определени 10 правила, които, ако следвате, ще направите качествена напитка“, допълва още кметът на Сухиндол.

И припомня, че кооперация „Гъмза“ е създадена още през 1909 година от Марко Вачков. Той взел опита на френския град Миросан, където пък заминава по настояване на тогавашния министър на земеделието на България. „Двата града Сухиндол и Миросан имат договорни отношения вече няколко години и очевидно изборът да вземем техния опит се оказва правилен. Ние още правим вино, те – също, макар и капацитетът ни да е в пъти по-малък от техния“, усмихва се инж. Пламен Чернев.

Оттогава до днес Сухиндол е център на винопроизводството в България независимо от превратностите на съдбата и болестите, които през годините са унищожавали голяма част от лозовите масиви и реколтата. След едно такова масово загиване на лозята Марко Вачков започва да обучава и успява да научи стотици местни младежи как да облагородяват лозя.

750 ДЕКАРА НОВИ ЛОЗЯ ИМА ЗАСАДЕНИ В СУХИНДОЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ, най-популярният сорт „Гъмза” се простира на 100 декара. Всичките лозови масиви в Сухиндол са 3000 декара, а е имало години, когато декарите са били 13 000.

В 13 държави изнася виното си Сухиндол в момента. Повечето страни са европейски, но виното стига и до Русия и дори до Китай. Цялата история на винопроизводството е събрана в музей, градът пази и бутилки с 50-годишна история, както и няколко още от самото начало на винопроизводството. Тези бутилки днес струват вече 250 евро и предизвикват небивал интерес сред колекционерите, разказва още кметът на община Сухиндол.

ТРАДИЦИОННОТО И МНОГО АТРАКТИВНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ТЪРКАЛЯНЕ НА БУРЕТА Е ДНЕС И СЪСТЕЗАНИЕТО ПРИВЛИЧА СИЛНИ МЪЖЕ И ЖЕНИ. „Има си специфичен метод, по който се търкалят тези 250-литрови бурета, не може просто да го ритнеш надолу по баира. Тази година за първи път в състезанието няма да се включи трикратният шампион, който благородно отстъпи правото на някого другиго да спечели състезанието. Имаме и жени участнички, които също предизвикват бурни овации, особено когато някоя от тях реши да вдигне бурето над главата си като Боримечката, а тези бурета тежат 50 кг“, обяснява инж. Чернев и допълва, че вечерта е празникът Зарезанска вечеринка, който също е традиционен.

14 февруари започва с празнична света литургия в храма „Св. Петър и Павел“. След посрещането на гостите следва зарязването на лозята в местността Димчански завой и веселбата в местността Върбака. Там гостите имат шанса да наблюдават единственото по рода си мъжко хоро „Как се чука чер пипер“. После цялото пъстро шествие се връща в града, където следват карнавал и забавление. Ще звучат хора и ръченици в изпълнение на местния духов оркестър, който има в репертоара си и няколко песни, посветени на Сухиндол и виното.

СЪБИРАТ ЕЛЕНСКИЯ БУТ И СУХИНДОЛСКАТА ГЪМЗА. За първи път гости на празника Трифон Зарезан ще бъдат майсторите на еленския бут. Идеята да се срещнат двата големи празника в областта е на инж. Пламен Чернев, който е направил шатра с капацитет за 250 души. Там всеки, който пожелае, може да опита еленски бут в комбинация с червено вино.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *