11902 четения

20 г. „Стиви“ храни търновци с пресни меса и свежи продукти, сега внася и маслини от Гърция

 

Пламен Спасов започнал от селски бакалии, семейството работи дружно и издига имиджа на фамилния бизнес

 

С ЕЛЕГАНТНО ПАРТИ СУПЕРМАРКЕТ „СТИВИ“ В КВ. “КОЛЮ ФИЧЕТО“ ОТБЕЛЯЗА 20 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО ОТКРИВАНЕ МИНАЛАТА СЕДМИЦА. На юбилейното парти са били всички партньори на фирмата, а сред официалните гости е бил зам.-кметът проф. Камарашев със съпругата си. Водосветът пък е направен от отец Асен, който преди 20 години е осветил същия този магазин.

Магазинът радва през всичките тези години не само жителите на квартала, където се намира, но и всички търновци с пресни меса, мед – собствено производство, деликатеси по бабини рецепти, пресни сезонни подове и зеленчуци от производители, а отскоро има и директен внос на маслини от Гърция. Храните на топлия щанд са идеалното решение за обяд и вечеря за всяко семейство. Всичко на топлата точка се приготвя в деня и без да се ползват замразени заготовки. Екипът на „Стиви“ залага на качеството, а не на цената, защото предлага най-вкусните храни за клиентите, както го прави за собствената си трапеза. Освен този магазин дружеството има още едно „Стиви“ в кв. „Бузлуджа“.

 

НАЧАЛОТО – ЕЛЕКТРОТЕХНИКЪТ ЗАПОЧВА ОТ ГАРАЖНА БАКАЛИЯ В КРУШЕТО

 

СОБСТВЕНИК НА ВЕРИГАТА „СТИВИ” Е ПЛАМЕН СПАСОВ. Той е бивш електротехник в енергото, но в зората на демокрацията зарязва държавната работа и отваря гаражна бакалия в родното си село Крушето заедно със съпругата си Галя. Годината е 1991-ва. После отварят втори магазин в Куцина, трети в Петко Каравелово, следват Полски Сеновец и Поликраище. През 2000 г. отваря „Стиви“ във В. Търново, а суперът е кръстен на двете им дъщери Стела и Ивелина. Днес Стела е стажант по право, а Ивелина е магистър по счетоводство, заедно със съпруга си Георги Сабахов имат две прекрасни момиченца. Георги е управител на „Стиви“, но споделя, че първо е започнал като охрана и е преминал през цялата йерархия. Работата му го среща с Ивелина и сега зетят е и управител, но в никакъв случай не е „парашутист“ в бизнеса.

Пламен Спасов си спомня как едно време е купил помещенията от Общинската агенция по приватизация на части. След четири – пет години е успял да изкупи всичките части и сега „Стиви“ в квартала се разпростира върху площ от 1300 кв. м.

 

СРЕДНО НА СЕДМИЦА СЕ ПРОДАВАТ 35 ПРАСЕТА И ЕДНО ТЕЛЕ

 

СРЕДНО НА СЕДМИЦА В „СТИВИ“ СЕ ПРОДАВАТ 35 ПРАСЕТА И ЕДНО ТЕЛЕ, пресмята 33-годишният управител Георги Сабахов. Работи с производители и основно с два свинекомплекса, сезонно се зарежда с прясно агнешко, а пилешкото е само от Стражица. В магазина не се предлагат замразени вносни меса, приоритет са българските производители.

„При нас месото идва всеки ден и после минава през нашата транжорна, която е тук, в магазина. Зареждаме на базата на продажбите. Имаме и сушилня от миналата година, в която правим нашите сурови-сушени деликатеси – суджуци, луканки и други. Ние предлагаме и кървавица „Стиви“, която е по рецептата моята баба Пена, и наистина е много вкусна и еталон в региона“, разказва собственикът Пламен Спасов.

Задружното семейство се занимава и с пчели. Имат 170 кошера, които са разположени в с. Крушето, Габровци и Пчелище. За пчелините се грижат основно Пламен Спасов и зетят, но при нужда се включва и дамската половинка от фамилията. От последната реколта в магазина се продава собствен билков, липов и букет, а цената за килограм мед е около 10 лева. Освен това управителят подчертава, че тук се работи с около десетина земеделски производители, които зареждат магазина с пресни плодове и зеленчуци според сезона направо от градините си. От Крушето идва зелето, домати и краставици се карат от Поликраище, зелени салати, лук и репички – от Ресен, домати и краставици от Дебелец и т.н. Сега, естествено, няма нищо сезонно и плодове и зеленчуци се вземат от складовете.

55-ГОДИШНИЯТ СОБСТВЕНИК ПЛАМЕН СПАСОВ КАЗВА, ЧЕ ПОЧТИ Е ПОСТИГНАЛ МЕЧТАТА КЛИЕНТЪТ ДА ОЦЕНЯВА ТОВА, КОЕТО СЕ ПРЕДЛАГА В „СТИВИ“, с много любов и амбиция. Той признава, че едва от последните няколко години бизнесът вече съществува без кредити към банките.

Нели СУКОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *