Двама професори – Андрей Захариев и Марияна Божинова, в битка за поста ректор на Стопанската академия

ДВАМА ПРОФЕСОРИ – АНДРЕЙ ЗАХАРИЕВ И МАРИЯНА БОЖИНОВА, ВЛЯЗОХА В БИТКАТА ЗА РЕКТОР НА СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ „ДИМИТЪР А. ЦЕНОВ“ В СВИЩОВ, стана ясно след проведеното първо заседание на новото Общо събрание на висшето училище. Двете номинации бяха направени по време на заседанието, а самият избор за ректор на Стопанска академия за мандат 2020 – 2024 г. ще се проведе на 18 февруари 2020 г.

Проф. д-р Андрей Захариев е настоящ ръководител на катедра „Финанси и кредит”. Той е с богат административен опит от всички управленски органи и звена на висшето училище. През 2018 г. е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Донецкия национален университет „Василий Стус”. Освен това е бил председател на Общинския съвет в Свищов. Автор е на над 200 учебници, учебни пособия, статии, студии и научни доклади, публикувани у нас и в чужбина. В научната платформа ResearchGate той е най-високо поставеният и разпознаваем учен от СА „Д. А. Ценов” с рейтинг 23.09 и пълнотекстов достъп до над 170 авторски заглавия на български и английски език.

Проф. д-р Марияна Божинова е била ръководител на катедра, зам.-ректор по учебната дейност на Стопанската академия, за кратко ръководи академията като служебен ректор. Има над 150 научни публикации. Познава добре и системата на висшето образование, участва почти две десетилетия като експерт към Националната агенция по оценяване и акредитация в акредитацията на редица университети. Проф. Божинова е инициатор за създаването на специалност „Икономика на туризма”, която е една от най-динамично развиващите се специалности в свищовското висше училище.

Проф. Борислав Борисов ще ръководи Общото събрание на академията за още един мандат. Негов заместник е проф. д-р Красимир Шишманов. И двамата бяха избрани на първото заседание на новото Общо събрание, което утвърди и новия председател на Контролния съвет – доц. д-р Петя Емилова.

117 са членовете на Общото събрание. Броят на хабилитираните лица е 82, нехабилитираните са 14, трима са представителите на административния състав, а квотата за студенти и докторанти е 18.

One thought on “Двама професори – Андрей Захариев и Марияна Божинова, в битка за поста ректор на Стопанската академия

  • 16.02.2020 в 3:26
    Permalink

    Проверимо: Милко Палангурски, зам-ректор на ВТУ, е на втори незаконен трудов договор по стопанска история в Свищовската академия. Това на вниманието на Ректора роден е в с. Попица Врачанско. Палангурски е агент на ДС с псевдоним „Челентано“. Проверимо, безкористно и обективно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *