Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Община Г. Оряховица осъдена да плати 70 хил. лв. обезщетение на нахапан от кучета

Кметът Д. Добрев: „Животните са хранени от местни хора и са събирани на глутница”

 

ПОСТРАДАЛ ОТ ГЛУТНИЦА КУЧЕТА ОСЪДИ ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА 70 ХИЛ. ЛВ. ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ПОКРИЕ РАЗНОСКИ ПО ЛЕЧЕНИЕТО НА ПОСТРАДАЛИЯ, както и лихви, е рекордно за кметството, коментира специално за „Борба“ градоначалникът инж. Добромир Добрев. „Случаят е отпреди няколко години, адвокатите на човека ни предлагаха извънсъдебно споразумение с тези финансови параметри, но ние обжалваме. Решението, с което сме осъдени, е на Окръжен съд – Велико Търново, следващата инстанция е Апелативният съд. Става дума за глутница, която е поддържана и хранена от местни хора в района на фабрика „Аполон“, обясни Добрев.

ИНЦИДЕНТЪТ Е ОТ 2015 Г. И Е С ЛОКОМОТИВЕН МАШИНИСТ. Човекът карал мотор около мястото, където се намирала глутницата, и изненадващо бил нападнат и хапан. Според очевидци явно нещо е раздразнило кучетата, защото реакцията им била моментална. Пострадалият е претърпял няколко операции в Университетската болница в Плевен, но все още лечението му не е завършило. Първоначално потърпевшият завежда частичен иск за 6000 лева. Той е потвърден и Общината вече е изплатила сумата. Следва нов, този път за 64 000 лева, които допълват разходите за лечение и претърпените страдания на нахапания от бездомното куче.

Окръжният съд във Велико Търново се произнесе в полза на пострадалия и прибавя и разноските по делото, както и лихви по забавянето. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд. Междувременно Община Горна Оряховица започна процедури по изграждане на приют за бездомни животни на мястото на бившия полицейски кучкарник в града.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *