Опозицията разкритикува рекордния бюджет от почти 100 млн. за тази година на старата столица

ЗА ВСЕ ПО-ЗАДЪЛБОЧАВАЩА СЕ ЗАВИСИМОСТ НА ОБЩИНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА И ЗА ЛИПСАТА НА ФИНАНСОВА ОБВЪРЗАНОСТ НА ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 Г. предупредиха на пресконференция вчера общинските съветници от „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ Петко Тюфекчиев, Стефан Стефанов, Стоян Витанов, Валерия Дончева и Красин Каракоцев. Те посочиха за пореден път негативните тенденции и проблеми в бюджет 2020 и обясниха защо не са подкрепили финансовия документ на Община Велико Търново.

„Задълбочава се зависимостта от държавното благоволение, най-вече в областта на инвестициите. Независимо от прокламираната децентрализация от председателя на НСОРБ и кмет на общината Даниел Панов, очевидно финансиране с министерски постановления е по-удобно за част от местната власт“, заяви Петко Тюфекчиев.

„Вижте инвестиционната програма, в която са заложени 36 457 000 лв., а със средства са подсигурени обекти за едва 15 166 000 лв. От друга страна, има фрапантни примери за обекти за 400 000 лв., финансирани с министерско постановление от минали години. Става дума за покривите на ДГ „Здравец“, чието изпълнение още не е започнато“, уточни Стефан Антонов.

Съветниците заявиха още, че има тотален отказ от страна на кмета и на ГЕРБ за контрол на изразходваните средства до днес по гласувания бюджет. И посочиха, че има влязла в сила санкция от ВКС в размер на 382 000 лв. плюс 6000 лв. адвокатски хонорар по проекта „Автентична градска среда“. Решението е от м.г., но няма предприети мерки от Общинската администрация.

„Има отказ от отчет за дейността на общинските предприятия, които харчат годишно над 4 млн. лв. Кардинално е и разминаването между твърденията на кмета Панов за „плавно покачване тежестта на гражданите по отношение такса смет“ и заложеното внушително повишение на такса смет от 1 януари 2022 г. в размер на 27%“, обясниха още съветниците.

СЪВЕТНИЦИТЕ ПРИЗНАХА, ЧЕ ТЕХНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КЪМ СОЦИАЛНИЯ ПАКЕТ ОТНОВО СА ОТХВЪРЛЕНИ ОТ МНОЗИНСТВОТО НА ГЕРБ, ТОЗИ ПЪТ С ДУМИТЕ: „НЯМА ДА ИНВЕСТИРАМЕ ВЪВ ВАШИЯ ПОПУЛИЗЪМ“. „Ние нищо не искаме за себе си, за да бъдат наречени предложенията ни популизъм. При това напълно отговорно и ясно сме аргументирали идеите си и сме посочили откъде могат да бъдат взети нужните за тях средства“, заяви Петко Тюфекчиев. И допълни, че приходната част на бюджета има резерви и те са основно в преизпълнение приходите от такса битови отпадъци. „Говорим за 420 000 лв. по разчет и информация на администрацията от отпадане на отстъпката и за 400 000 лв. от въвеждане в експлоатация на нови стопански и жилищни обекти и събиране на стари задължения. Заложено е и увеличение на данък недвижими имоти с 350 000 лв., а се запазва приходът от такса битови отбадъци за 2019 г. „Затова предложихме еднократна помощ за новородено дете в размер на 250 лв. Предложехме и създаваното на публично-частен фонд за подпомагане на хронично и тежко болни деца до 18-годишна възраст в размер от 80 000 лв.“, каза още г-н Тюфекчиев.

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, АБВ, „ДВИЖЕНИЕ 21“ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СИ КЪМ СОЦИАЛНИЯ ПАКЕТ НА ОБЩИНАТА. Те са решили да обединят сили с останалите си колеги от другите групи в Общинския съвет, които имат подобни идеи. „Имахме вече един предварителен и неформален разговор, след който решихме, че е време да се съберем и да изясним различията си, но и да обединим еднаквите си идеи. Затова каним колегите си на такава среща, която ще се състои в следващите няколко седмици. След това вече се надяваме, че предложения, подкрепени от повече политически формации в Общинския съвет, няма как да не бъдат приети“, обясни Валерия Дончева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *