1668 четения

Почетохме паметта на Трифон Иванов, осветиха терена, носещ името му

С цветя и аплодисменти десетки великотърновци почетоха паметта на Трифон Иванов вчера.

Железният защитник си отиде от този свят на 13 февруари преди четири години. Почетният гражданин на Велико Търново бeшe cърцeтo нa нaциoнaлния oтбoр, кoйтo cпeчeли брoнзoвитe мeдaли в нeзaбрaвимoтo лятo нa 1994 гoдинa. Възпoмeнaтeлнa цeрeмoния в пaмeт нa Трифoн Ивaнoв организираха Oбщинcкo прeдприятиe „Cпoртни имoти и прoяви“ и Cпoртнo училищe „Гeoрги Живкoв“. Церемонията се проведе вчера на нoвoизгрaдeния футболeн тeрeн дo училищeтo, който нocи имeтo нa екскапитана на трикольорите.

Майката на железния защитник леля Маринка и дъщеря му Марина, председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, заместник-кметът Снежана Данева – Иванова, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, директорът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева, бронзовите медалисти от САЩ – 94 Бончо Генчев и Илиян Киряков, общински съветници, представителният отбор на ФК „Етър ВТ“, начело със старши треньора Петко Петков, общински съветници, спортни експерти, младите футболисти от школата на клуба, фенове и граждани дойдоха за зaупoкoйнaта мoлитвa, отслужена от отец Петър. След нея водещият на церемонията Емил Йорданов прикани събралите се да аплодират Трифон Иванов.

„Преди четири години съдбата реши, че Трифон трябва да играе в небесния отбор на България. Днес отдаваме нужната почит към неговата памет. В знак на това уважение името Трифон Иванов вече носи най-новият спортен обект – теренът за футбол, изграден миналата година. Вярвам, че докато тренират тук, младите футболисти ще бъдат още по-силно мотивирани да постигнат и надградят това, което постигна Трифон Иванов. Бъдете сигурни, че от небето той със сигурност се гордее с вас“, каза в емоционално слово заместник-кметът Снежана Данева.

„Колкото можа, допринесе за града. Дано и градът да го зачита и младите да бъдат упорити в изпълнение на всичко, защото без воля няма постижения. Трифон беше такъв, всяко свое начинание искаше да изпълни докрай. Животът го отне много рано… Като малък беше много палав и много упорит. Дано хората го помнят с добро!“, сподели майка му леля Маринка.

„Голям спортист с качества, които много малко хора днес притежават – дух, самоотверженост, лидерство, голямо сърце. Колко етикета трябва да изброим, за да го характеризираме като един наистина голям човек. Дори е малко това, което казах за него. Благодарим на Общината и хората, които сложиха на това игрище неговото име, както и на всички, които оценяват с какво е допринесъл той. Много спомени имам. Трифон беше човек на емоцията, винаги стоеше на гребена на вълната, съчетаваше футбола и хумора и се получаваше неговият интересен образ. Но най-ярък е споменът, когато той трябваше да застане като лидер и да поведе не само защитата, но и целия национален отбор като негов капитан. Правеше го блестящо“, коментира Бончо Генчев.

Председателят на Зоналния съвет на БФС във В. Търново допълни, че на терена може да се играят мачове от юношеския футбол, във „В“ група и т.н. „Абсолютно отговаря на критериите на професионален футбол. Ако вторият отбор на „Етър ВТ“ влезе във „В“ група, той ще си играе мачовете тук. Съоръжението може да се допълни с трибуни, съблекални, нещата са градивни“, каза още той.

Отец Петър освети терена, прочете молитва и поръси събралото се множество за здраве и успехи…

Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!