Виното e общата страст на Марта и Меги, които мечтаят светът да познава българските сортове

ЛЮБИМОТО ВИНО НА ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ВИНОТО, НА КОЕТО МУЗИКАНТЪТ ИВАН ЛЕЧЕВ Е ТЕХНОЛОГ, КАКТО И МАРКИТЕ НА ОЩЕ 30 БЪЛГАРСКИ ИЗБИ предлагат на приятели и ценители Марта Павлова и Миглена Данова в своето уютно винено царство във Велико Търново, което са нарекли Vino Veritas.

15-годишно приятелство свързва Марта и Меги. В началото те работили за един и същи работодател, макар и в две различни сфери. После се сближили покрай децата и установили, че освен хлапетата, които са общо четири, в центъра на разговорите им много често е виното. „Оказа се, че и двете по призвание сме винени почитателки и изследователки. Харесва ни да разпознаваме сортовете грозде, да изучаваме виното, да го предлагаме по-правилния начин на клиентите ни, за да не останат разочаровани“, казва Миглена. И допълва, че покрай тази еднаква страст те започнали да гледат филми за виното, да четат, да се срещат със специалисти, които все повече разпалват у тях любовта към тази напитка. И преди осем месеца решили да отворят магазин. „На това същото място и преди се продаваше алкохол, даже Меги беше управител тук. Но предишните собственици решиха да затворят магазина, а през това време ние вече търсехме нашето си място и решихме, че то е тук. Дали му име, напълнили го с женската си енергия и започнали да организират дегустации и събития, всичките свързани с виното. Междувременно двете пътуват из страната, ходят по изложения, дегустират вина и трупат приятели и почитатели. „Няма винарска изба, която да ни е отказала да работи с нас, дори и в самото начало, когато никой още нищо не знаеше за нас. Обаче им бяхме интересни – две жени тръгнали по следите на хубавите вина. И досега някои си мислят, че сме сестри. Понякога обясняваме, че не сме, понякога – не“, усмихва се Марта.

СВЕТЪТ ДА ПОЗНАВА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА – ТОВА Е ГОЛЯМАТА МЕЧТА НА МАРТА И НА МЕГИ, затова и 95% от вината, които те избират за магазина, са български. През лятото, когато във виненото царство влизат много чужденци, двете говорят за българските сортове и българските марки. Марта е тази, която най-често подлага клиентите си на проверка. Тя прави бърза анкета, за да разбере кой колко знае за родното винопроизводство, и след това дръпва вдъхновена реч за качеството на българското вино. Няма чужденец, който да не си е тръгнал от магазина и от Велико Търново с бутилка с етикет на български език. Има обаче такива, които се връщат, за да си вземат още.

„Канадци, бразилци, индийци, гости от Дубай, от Казахстан, много румънци посрещаме тук. Някои от тях нищо не знаят нито за виното, нито за страната ни. Някои познават най-нискокачествените ни вина, но с една квалитетна бутилка можеш да обърнеш представата на човека и да му помогнеш да се влюби във В. Търново, България и нашето вино.

„Виното е като обувките – има за всеки повод. Трябва да знаеш за какво ти е виното, за да намериш най-точното и най-вкусно вино. За специален повод ли е, леко – за обяд, или вино за любов търсиш. Има вино за спомени, вино да забравиш нещо… И когато знаем достатъчно, ние можем да предложим вино за човека“, допълва Меги. И двете момичета признават, че много искат не само чужденците, но и българите да обичат родните марки, а това става само когато познават сортовете, процеса, технологията, историята на виното.

Затова Марта и Меги всяка седмица правят дегустации. Някои от дегустациите са частни – хора идват, за да опитат пет – шест български вина. Така веднъж в магазина влезли двама американци. Казали, че са от долината Напа и искат да опитат българско вино. Това леко стреснало Марта и Меги, защото не е лесно да впечатлиш хора, които живеят в най-прочутата винена долина в света. Когато си тръгвали, американците казали, че по-вкусно вино не са опитвали. „Предложихме им вино на изба Мелник, и то не кое да е, а купаж от 2016 г. Това не е обикновена година за избата, защото на 1 юли в Мелник градушка унищожава 75% от лозите. Винарите обират останалите 25% и правят удивително мощно червено вино. Казват, че в тези 25% оцеляло грозде е събрана цялата емоция от градушката и последствията от нея“, казва Марта.

GOLD STALLION Е НАЙ-СКЪПОТО ВИНО, КОЕТО МАРТА И МЕГИ ПРЕДЛАГАТ. Gold Stallion е 24-каратовият плод на алхимията на „Анжелус Естейт”. Еликсирът е любим на президента Росен Плевнелиев и в неговия мандат президентството е поръчвало само това вино. Бутилката струва 170 лв. и цената расте, защото бутилките привършват.

Момичетата предлагат и вино, чийто технолог е самият рок музикант Иван Лечев. То е на изба Меди Вали, нарича се Excentric Incanto и е кюве от най-висок клас. Иван Лечев го е правил през 2015 г. с убеждението, че виното ще достигне своя апогей след около 5 – 6 г., т.е. точно сега. Етикетите са с лика на музиканта, а има и етикети с „Фондацията“. Има и вино „Рокендрола“, направено по филм на Гай Ричи.

„Винената култура в града се повишава, хората започват да се интересуват повече, затова и ние трябва да сме все по-добри. Така че, когато не сме в магазина, дегустираме, четем, опознаваме сортовете, особено старите, като „Евмолпия” и „Гергана”, които отново стават интересни на винарите“, казва Меги. След това двете с Марта през смях обясняват, че съпрузите им, а те са щастливо омъжени, са пълни въздържатели. Но това не пречи на двете красиви дами да пият вино с вкус и наслада.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

2 thoughts on “Виното e общата страст на Марта и Меги, които мечтаят светът да познава българските сортове

 • 14.02.2020 в 13:56
  Permalink

  Много хубаво е това , а къде се намира магазина им?

  Отговор
  • 15.02.2020 в 19:13
   Permalink

   Vino Veritas се казва и е след хотел Янтра, в посока Царевец. Срещу паметника на Никола Пиколо.
   Много мили и интелигентни дами. И адски компетентни.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *