307 четения

Водосвет за здраве и плодородие бе отслужен край Свищов за Трифон Зарезан

Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Евгени в местността Совата край Свищов за Трифон Зарезан. Празникът, по традиция, бе организиран от Винпром Свищов, а специален гост на събитието бе кметът на крайдунавската община Генчо Генчев. Той припомни, че Свищов и регионът имат дълбоки традиции във винопроизводството още от Древността. Освен това изрази радостта си от факта, че и днес има хора, които ги продължават и прославят името на града с доброто си вино не само у нас, но и в чужбина.

Пожелавам Ви, Бог да закриля лозята, да ги пази от всякакви болести и беди. Предизвикателствата на природата са непредвидими, но мисля, че и през тази година ще успеете да се справите с трудностите, както сте го правили винаги до сега. От мое име и от името на общинското ръководство аз искам да Ви благодаря за доброто партньорство, което имаме от години насам и се надявам то да продължи и за напред“, каза още Генчев.

След традиционния водосвет за здраве и плодородие бе коронясан и царя на лозята за настоящата година, след което последва и самото им зарязване.

Изпълнителният директор на Винпром Свищов Владимир Георгиев поздрави с празника присъстващите гости и благодари за всеотдайния труд на своите служители. Георгиев подчерта, че въпреки трудната година, е доволен от постигнатите резултати и пожела следващите 11 месеца да са още по-успешни.

В церемонията се включиха и други представители на местната власт, сред които зам.-кметът Бедри Алиев и директорът на дирекция „Култура и културно наследство Росен Маринов.

По време на тържествената церемония, групата за исторически възстановки Първи Италийски легион направи историческа възстановка на римския вариант по зарязване на лозята, което беше впечатляващо за всички присъстващи.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *